300x100x95 aquariumproject

300x100x95 aquariumproject

300x100x95 aquariumproject

In dit artikel zal Laurette eigenaar van de website Mopampa haar 3000 liter project beschrijven. In dit artikel staan niet alle foto's van het project, die kun je wel vinden in dit artikel op de website Mopampa.

Een nieuw aquarium word gebouwd met de afmetingen 300 x 100 x 95 (lxbxh), niet door ons zelf maar door een bouwer afkomstig uit België. Het omliggende zal wel door ons zelf worden aangelegd, denk hierbij aan de filtering welke plaats zal vinden in 2 afzonderlijke polyester vloeistofbakken welke worden ingebouwd in onze kelderkast op 2 meter afstand van het aquarium. De verwarming van het aquarium welke zal gescheiden door mee te draaien op het CV systeem. De vloer welke gestut gaat worden in de kruipruimte dmv een betonnen plaat en olifantenpoten. Het meubel wat wij zelf maken incl. de afwerking hiervan. Ook geld dit voor de lichtkap waar T5 verlichting in zal komen. En meer natuurlijk, denk aan de inrichting, de vissen, het automatisch ververs systeem etc etc.

Voor een volledig verslag van dit geheel leest u verder.

Er zal hier een verslag worden bijgehouden inclusief bijbehorende foto's.

Beton vloerHet begin.
Om te zorgen dat de druk over de gehele oppervlakte word verdeeld is er voor gekozen om een betonvloer te storten van 5 cm dikte. In het beton is staaldraad gebruikt voor extra sterkte. In de vloer zijn gaten gemaakt en vrijgehouden waar de door- en opvoer van het aquarium door komen. Deze zullen dus onder de grond door worden geleid naar de filterkamer.


Het meubel, deze is gemaakt uit belken met de afmetingenAquarium meubel 1 14.5 x 4.5 cm. Er zijn in totaal 5 poten gemaakt met elke 3 steunpunten. De hoeken hebben dubbele poten gekregen. Over de 5 poten lopen 5 dwarsbalken waar uiteindelijk een plaat van 18mm op zal komen. Onder het meubel is vinyl gelegd.

Aquarium meubel 2Voor de afwerking van het meubel, is een 305×150 plaatAquarium meubel 3 gebruikt die op de maat 302×60. Hier zijn een 4 tal gaten uitgezaagd waar blokken achter zijn gezet.
Dit geheel kan in 1 keer voor/onder het meubel worden geschoven. Achterin de blokken zijn balkje gezet waartegen een plaatje kan komen om de blokken af te sluiten. Voordeel is dat wanneer je bij de onderkant van het aquarium moet zijn, kun je de plaatjes weg halen en door de blokken heen erbij kan. Mocht dit niet voldoende zijn kan de gehele voorplaat worden weggehaald.
Aan de zijkant worden lossen platen geplaatst welke vast worden gezet dmv magneetjes, ook weer verwijderbaar mocht het nodig zijn.
Aquarium meubel 4Op de bovenplaat worden roofmate platen bevestigd omRoofmate platen oneffenheden op te vangen. Ook hier zijn weer de gaten in te zien tbv de door en opvoeren.Het aquarium. De bouwers uit belgie kwamen met 2 manAquariumglas sterk en zijn in totaal ruim 11 uur bezig geweest om de bak in elkaar te zetten. Een week later zal de bak geheel afgewerkt worden op de netheid ed. Op de eerste 2 foto’s het voorbereidend werk, het poetsen van het aquarium en enkele delen van de opverloopkokers moetsen nog gesneden worden.

Aquariumglas snijdenHet plaatsen van de eerste ruit, de achterkant. We waren inAquarium bodemplaat totaal met 5 (en ik 6) man sterk en dat was ook wel makkelijk, aangezien de platen ruim 107 kilo per stuk wogen.

Het plaatsen van de 2de ruit, de bodemplaat. Hier waren van te voren al de stabilisatiestrips op verlijmt en de gaten waren alvorens voorgeboord.

Aquarium achterplaatHierna worden de zijruiten geplaats. Naast de ruiten wordenAquarium zijruit op de muur hoekpunten bevestigd welke dient om de ruiten op vast te klemmen.

Aquarium zijruit 2Daarna word de eerste koker geplaats. Deze zit ongeveer inAquarium koker midden het midden van het aquarium. Aan de binnenkant worden houten balkjes bevestigd voor steun van de glasplaten en het richten hiervan. Deze koker dient voor de opvoer van het water. Hierin zitten 2 buizen van beide 3.2 mm.De koker recht, deze is dubbelwandig gemaakt om zowelAquarium koker rechts 1 een boven als onderstroom te creëren. De achterste schotten bestaan uit 1 stuk en bij de voorste schotten is op 10cm afstand van de bodem een ruimte overgelaten. Er kan dus zowel boven als onderlangs water langsstromen. Door het dubbele schot word voorkomen dat bij een lek van de doorvoeren het aquarium kan leeglopen.

Aquarium koker rechts 2Nadat de kokers zijn geplaatst is ook de achtersteAquarium voorplaat stabilisatie strip geplaatst. Nadat dit allemaal op zijn plek zat werd de voorruit geplaatst. Dit was weer een plaat van 107 kilo en moest vrijwel direct op de goede plek worden gezet. Dit is wonderbaarlijk genoeg ook direct goed gegaan, op een milimeter na stond hij direct goed.Nadat de voorruit is geplaats komen de overige stabilisatieAquarium strips strips. Voor bruggen worden in totaal 4 strips gebruikt waarvan de middelste 15 cm breed zijn en de buitenste 2 7cm. De strips bevestigd aan de voor en achterruit zijn 8 cm breed. Op de boden zijn langs de zijkanten ook strips gebruikt, dit om het lijmoppervlakte te vergroten wat meer trekkracht bied.Een overzicht aan het einde van de dag. De balken die te zienAquarium overzicht zijn in het aquarium, zijn voor ondersteuning van de strips of begeleiding van de kokers.
Op de delen die zijn verlijmt zijn lijmtangen geplaats om te zorgen dat het met druk bij elkaar word gehouden. Deze zullen alleen volgende week weer verwijdert worden wanneer de bouwer terug komt. Dan zullen ook de afdekruiten meekomen, de kitranden worden afgewerkt en de polycarbonaat wanden worden geplaatst op de achter en linker zijruit.Ook nog een paar overzichtsfoto’s welke de volgende dag bij zonlicht zijn genomen.

overzicht1
overzicht2
overzicht3
overzicht4Op de laatste foto is te zien dat wij vanaf de keuken in de zijkant van de bak kijken. Daarom is er besloten om de invoer koker in het midden van het aquarium te plaatsen en niet in de rechter hoek aangezien er dan ten alle tijde in word gekeken.

Update en resterende foto's worden na een nog onbekende tijd geplaatst.

Website auteur: www.mopampa.nl