Altolamprologus calvus

Altolamprologus calvus

Altolamprologus calvus

Lengte: 15 cm - 10 cm
Legsel: 150 eieren
Aquarium: 100 cm - 140 liter
Voeding: Witte, zwarte muggenlaren, mysis, daphnia, artemia, vlokvoer etc.
Verspreiding: Wordt aangetroffen in het zuidwestelijke deel van het meer aangetroffen, tussen Kapampa (Kongo) en Cape Chaitika (Zambia).
Habitat: De A. calvus leeft in een rotsachtige omgeving op diepten van 3 tot 40 meter.


Ervaring: De A.calvus is een rustige cichlide die veel tijd tussen de rotsen doorbrengt, maar als hij dan naar buiten komt is het echt een prachtige vis om te zien, met zijn spiegelachtige schubben is hij een echte blikvanger. Deze vis kan echt met alle cichlide samen, als ze maar niet te klein zijn. Hij heeft niet echt een territorium maar als een andere vis te dichtbij komt dan maakt hij zich heel groot, door zijn vinnen en kieuwen uit te zetten, hier blijft het echter bij. Ik heb hem nog nooit naar een andere vis zien uithalen. Bij het voeren is hij er meestal als eerste bij, en kan ook flink wat op.

Kweek: De kweek van deze mooie vis is niet erg moeilijk, de eitjes, meestal tussen de 10 en 20 worden in een schelp afgezet. Deze horen dan ook in de bak aanwezig te zijn, de schelp moet net groot genoeg zijn voor de vrouw, zodat de man er niet inpast. Als de eitjes afgezet zijn blokkeert de vrouw met haar lichaam de ingang van de schelp. De man blijft in de buurt om eventuele indringers weg te jagen, na een dag of 10 gaan de jongen meestal vrijzwemmen. Als je vrijzwemmers heb kun je ze jonge artemia voeren. Als de vrijzwemmers eenmaal wat groter zijn kunt U ander voer erbij geven zoals stofvoer.