Altolamprologus compressiceps

Altolamprologus compressiceps

Altolamprologus compressiceps

Lengte: 16 cm - 10 cm
Legsel: 150 eieren
Aquarium: 100 cm - 140 liter
Voeding: Witte, zwarte muggenlaren, mysis, daphnia, artemia, vlokvoer etc.
Verspreiding: Komt in het gehele meer voor.
Habitat: De A. compressiceps wordt aangetroffen op rotsachtige gebieden met een diepten van 5 tot 30 meter.


Ervaring: De Altolamprologus compressiceps is een zeer rustige en vreedzame cichlide. Hij houdt zich net zoals de Altolamprologus calvus op tussen de rotsen. Naar mijn mening is hij wel minder afhankelijk van de rotsen dan de A. calvus. Hierdoor laat de A. compressiceps zich wat meer zien.
De bouw van de A. compressiceps is wat hoger vergeleken met de A. calvus en de stand van de bek is iets anders, de bek loopt namelijk wat minder spits toe.
De A. compressiceps laat zich goed combineren met andere tanganyika cichliden. Let wel op; het blijft een rover, dus hij zal het niet nalaten een klein visje te verorberen. Op het moment dat de A. compressiceps bedreigd wordt door een andere vis zal hij net als de A. calvus eerder zijn harde zijkant toedraaien dan uitvallen naar die andere vis. Zijn zijkant is namelijk voorzien van harde schubben waardoor hij ook goed beschermd is tegen grotere roofvissen.

Kweek: De kweek lijkt ook weer heel erg op die van de Altolamprologus calvus. De eieren worden bij voorkeur afgezet in een slakkenhuis, waarna de vrouw de schelp bewaakt en de man de omgeving in de gaten houdt. De broedzorg van de Altolamprologus compressiceps is naar mijn mening wel slecht. Zodra de jongen vrij zwemmen staan ze er alleen voor.