Boulengerochromis microlepis

Boulengerochromis microlepis

Boulengerochromis microlepis

Lengte: 70 cm - 55 cm
Legsel: 8000 eieren
Aquarium: 300 cm - 1500 liter
Voeding: Vissen
Verspreiding: Komt voor in het gehele meer.
Habitat: Komt B. microlepis voor in open water op een zanderige bodem, soms in erg ondiep water.


Informatie: De Boulengerochromis microlepis is de grootste tot nu toe bekende cichliden ter wereld. Zijn bijnaam is dan ook "The Emperor". De B. microlepis is niet geschikt voor een normaal aquarium. Hij wordt zelden om deze reden in de handel gezien en verkocht. Zie je ze in een aquariumwinkel dan zijn dit meestal jonge exemplaren, want een volwassen B. microlepis wordt ruim 70 cm. Door dit formaat en hun eigenschappen, want ze zijn goede zwemmers, hebben ze een groot aquarium nodig. Een aquarium van minimaal 3 meter lang en ruim 1,5 meter breed is dan ook zeker een must.
De Boulengerochromis microlepis wordt vooral in open water gevonden en dan vooral boven zanderige bodems. Ze hebben niet echt een voorkeur kwa diepte dus ze worden overal wel gevonden.
In het Tanganyika meer zelf is het een echte consumptievis die vaak gevangen wordt om de bevolking ervan te laten eten. Hierdoor blijft het aantal Boulengerochromis ook normaal.
Ze worden ook vaak goed onder de aandacht gebracht door fotograven en filmploegen die een documentaire maken over het Tanganyika meer. Zo is de B. microlepis ook het boegbeeld van het boek Tanganyika Africa's Inland Sea. De afbeelding van dit boek staat dan ook weer op deze website als banner.

Kweek: In de film Juwel of the Rift wordt de broedzorg van de Boulengerochromis microlepis dan ook goed onder de aandacht gebracht. Hier zie je hoe ze het van eitje tot vrijzwemmer verzorgen. Ook kun je zien dat ze nergens voor uit de weg gaan, zelfs niet voor een schildpad.
De Boulengerochromis legt zo'n 8000 eitjes waar er vele van worden opgegeten in de natuur. Toch lukt het weinig cichliden, want de B. microlepis zal door blijven vechten tot de dood en eerder stopt hij niet.
Moet je nagaan als je deze cichliden in een klein aquarium heb, dan zijn alle andere vissen in je aquarium niet van hun leven zeker. Daarom wordt er ook een groot aquarium aangeraden zodat de andere vissen ook rustig kunnen blijven leven. Door hun grote aantal eieren komen er dus ook veel uit in een aquarium, want in een aquarium hebben we bijvoorbeeld geen waterinsecten die de eitjes kunnen opeten. Hierdoor krijg je dus een super groot aantal jongen die je waarschijnlijk nog geen eens kwijt kan aan een winkel of persoon. Het is dus van belang dat je weet waar je aan begint en dat als je jongen krijgt een adres hebt waar je ze kwijt kunt of de ouders er tijdelijk uithalen tot de jongen zijn opgegeten en vervolgens weer terug te plaatsen.
Het is dus makkelijk gezegd geen makkelijke vis en zeker de eisen de ze stellen moeten zeker in acht worden genomen.