Celebrating Cichlids from Lake Malawi and Tanganyika

ISBN: 1-932892-02-8
Auteur: Ad Konings
Uitgeverij: Cichlid press
Bladzijde: 176 bladzijde.
Taal: Engelstalig


Alleen al de woorden East African Rift Lake zijn magisch genoeg om de attentie te trekken van personen die nog nooit iets van cichliden vernomen hebben. Veronderstel een watermassa zo groot zoals de staat van Maryland, die met glashelder zoetwater wordt gevuld samen met miljoenen gekleurde vissen. Net zoals een koraalrif zonder het zoute water, de stromen, en de getijden. Afrika heeft twee dergelijke meren, die vrijwel de zelfde grootte hebben en allebei met een unieke reeks vissensoorten, die bijna allemaal alleen worden gevonden in dat desbetreffende meer. Een deel van Malawi meer is verklaard in de Erfenis van de Wereld opgenomen en is daarbij het eerste zoetwaterpark van de wereld. De fauna van het Tanganyika meer met een maximale diepte van 1470 meter is hierbij het op tweede diepste meer in de wereld. Ook wordt er verondersteld dat het meer ouder is dan zes miljoen jaar en misschien wel 20 miljoen jaar oud zou kunnen zijn. Het meer kan de wieg geweest zijn van de meeste cichliden die gevonden zijn in Oost-Afrika.

één van de opwindendste groepen vissen zijn de cichliden. De cichliden domineren zowel in het Malawi meer als het Tanganyika meer, met elk meer dat een wankelend aantal endemische soorten herbergt waarvan de soorten niet alleen tot het meer in kwestie maar vaak ook tot een bepaalde sectie van elk meer beperkt zijn. Enkele soorten komen slechts rond uiterst kleine rotsachtige riffen voor, met bevolkingsdichtheid zo laag als een paar honderd individuen, terwijl anderen soorten met miljoenen gevonden worden die elk jaar door lokale vissers worden gevangen. Sinds de 19de eeuw, toen het Malawi meer door Livingstone en Tanganyika meer door Burton en Speke werd ontdekt, zijn de wetenschappers geïntrigeerd door het feit dat er zo vele verschillende soorten in één enkele watermassa konden voortkomen. Terzijde latend de intense wetenschappelijke rente in Afrikaanse cichliden, zijn deze kleurrijke schepselen ook uiterst populair bij aquaristen die veel van hen gemakkelijk houden en kunnen kweken.

Elke cichlide heeft een interessant te vertellen verhaal; dit boek toont een inzameling van veel verschillende cichliden die in de handeling - de handeling van hun gedrag, de handeling van het tonen van hun pracht - allen aantonen die werden gevangen dat zij gevierde segmenten van het rijke tapijtwerk van het leven in de magische meren van Afrika zijn.