Chalinochromis brichardi

Chalinochromis brichardi

Chalinochromis brichardi

Lengte: 16 cm - 13 cm
Legsel: 75 eieren
Aquarium: 100 cm - 160 liter
Voeding: Witte, zwarte muggenlaren, mysis, daphnia, artemia, vlokvoer, kleine vissen etc.
Verspreiding: Heeft een niet aaneengesloten verspreiding. Komt voor in het noordelijke derde deel van het meer, tussen het eiland Kavalla (Kongo) en Nyanza Lac (Burundi), alsmede in de wateren van Zambia.
Habitat: De C. brichardi wordt aangetroffen in het rotsachtige gebied op diepten die variƫren van 5 tot 15 meter.


Ervaring: De Chalinochromis soort wordt veel vergeleken met de Julidochromis soort. Dit komt, omdat ze er veel op lijken en vrijwel hetzelfde gedrag hebben. Ze kunnen dan ook met vele soorten gehouden, zoals Neolamprologus, Tropheus, Lepidiolamprologus (de kleinere versies) en vele andere soorten. Voor deze vissen is wel een aquarium met een capaciteit meer dan 100 liter nodig. Ze kunnen zoals ik al zei met ander Tanganyika cichliden gehouden worden. Het aquarium moet talrijke rotsstructuren en schuilplaatsen bevatten. Ook kun je planten gebruiken, zoals Vallisneria spiralis. Kijk wel goed op er genoeg rotsen zijn voor iedere cichliden.

Kweek: Het kweken is niet al gemakkelijk. De vissen vergen een aquarium met vele rotsstructuren als schuilplaats. Zij plaatsen dan de eieren aan de bovenkant van hun schuilplaats. De ouders zullen hun eieren fel verdedigen maar als de jongen eenmaal vrijzwemmers (na ongeveer 1 week) zijn dan kunnen de ouders ze niet bij elkaar houden. De jongen zullen wel in de buurt blijven maar als je een rover in je aquarium erbij heb kun je verwachten dat je zeker een aantal jongen zal verliezen. De jongen zijn te voeren met net uitgekomen Artemia en ander klein voer tot ze wat groter voer op kunnen.