Cyathopharynx foae

Cyathopharynx foae

Cyathopharynx foae

Handelsnamen: Cyathopharynx Furcifer, Cyathopharynx Dark en Cyathopharynx Foai
Lengte: 22 cm - 15 cm
Legsel: 40 eieren
Aquarium: 160 cm - 550 liter
Voeding: In het meer voeden deze schitterende vissen zich met bezinksel dat op de rotsen ligt. De plantaardige en dierlijke voedseldelen worden hieruit verteerd en verlaat het niet bruikbare materiaal het lichaam weer. De darmen van de vis verwerken daardoor grote hoeveelheden zand. Voor een gezonde vis is dan ook een bodem van fijn zand noodzakelijk. In het aquarium worden vrijwel alle soorten diepvries en levend voer geaccepteerd, maar ook droogvoer past goed in het menu.
Verspreiding: Komt voor in het gehele meer.
Habitat: De C. foae leeft voornamelijk boven de zandvlakten en overgangszones.


Ervaring: De mannetjes worden rond de 22 centimeter groot en de vrouwtjes worden ongeveer 15 centimeter groot. Mannen hebben schitterende kleuren, maar laten deze alleen zien bij een optimale verzorging in het aquarium. Als ze helemaal op hun gemak zijn, kleuren ze het mooist. Dit is dus vooral tijdens het paren het beste te zien. Ze kunnen hun kleuren laten verdwijnen en verschijnen in enkele seconden. De C. foae is er in verschillende varianten en daardoor zijn er vele verschillende kleurstellingen per vangstgebied.
Het beste kun je de C. foae in een kweekgroep houden. Een volwassen kweekgroep, bestaande uit 2 mannen en 3 vrouwen. Zulke groepen zijn door hun gedrag een lust voor het oog.
De Cyathopharynx maakt hele mooie nesten die ze dan het liefste bovenop een rots plaatsen en deze bedekken met zand om hiervan een nest te maken. Het bouwen van de nesten, het baltsgedrag (dansrituelen) is een waar schouwspel om te zien.

Kweek: De mannetjes bouwen schitterende nesten zoals hierboven beschreven is. Dit kunnen ronde zandheuvels tot wel een halve meter hoogte zijn, met een kuil op de afgeplatte top. De nesten worden fel verdedigd tegen andere mannen en zodra er een vrouwtje zich meldt om te paren, zal de man de vrouw proberen te imponeren met zijn kleurenpracht. Het mannetje zal cirkels gaan zwemmen om de vrouw om zo mooi mogelijk over te komen. Accepteert het vrouwtje de man dan zal ze boven op de heuvel circa 40 eitjes afzetten, waarbij er elke keer ongeveer 5 eieren per cirkel worden afgezet, waarna de man ze bevrucht. De C. foae is een muilbroeder waardoor de jongen 4 weken in de bek gehouden worden. Nadat ze de jongen loslaat kun je ze het beste voeden met bijvoorbeeld jong Artemia.