Cyathopharynx furcifer

Cyathopharynx furcifer

Cyathopharynx furcifer

Handelsnamen: Goldhead Furcifer
Lengte: 22 cm - 15 cm
Legsel: 40 eieren
Aquarium: 160 cm - 550 liter
Voeding: In het meer voeden deze schitterende vissen zich met bezinksel dat op de rotsen ligt. De plantaardige en dierlijke voedseldelen worden hieruit verteerd en verlaat het niet bruikbare materiaal het lichaam weer. De darmen van de vis verwerken daardoor grote hoeveelheden zand. Voor een gezonde vis is dan ook een bodem van fijn zand noodzakelijk. In het aquarium worden vrijwel alle soorten diepvries en levend voer geaccepteerd, maar ook droogvoer past goed in het menu.
Verspreiding: De C. furcifer lijkt veel op de C. foae en dat schept veel verwarring dus is de exacte verspreiding is niet bekend maar ze worden zeker aangetroffen in Zambiaanse wateren en langs de zuidoostelijke oever van Tanzania.
Habitat: De C. furcifer leeft voornamelijk boven de zandvlakten en overgangszones. Op diepten van 2-15 meter.


Ervaring: Deze vissen gedragen zich bijna precies hetzelfde als de C. foae.
De mannetjes worden ruim 22 centimeter, de vrouwtjes blijven een stukje kleiner. Mannen kunnen schitterende kleuren hebben, maar laten deze alleen zien bij een optimale verzorging in het aquarium. Als ze helemaal op hun gemak zijn kleuren ze het mooist, en kunnen hun kleuren laten verdwijnen en verschijnen in luttele seconden. De kleurstellingen zijn per vangstgebied verschillend. Deze vissen moeten absoluut de koning van de bak zijn, anders komen ze nooit op kleur! Er horen dus geen vissen bij de feller of groter zijn als de furcifer.

Kweek: De mannetjes bouwen net als de C. foae schitterende kraters die een doorsnede en hoogte van 50 centimeter kunnen hebben. De kraters worden fel verdedigd tegen andere mannen en zodra er een vrouwtje zich meldt zal de man de vrouw proberen te imponeren met zijn kleuren. Hij zal ook allemaal cirkels om de vrouw zwemmen om zo mooi mogelijk over te komen. Accepteert het vrouwtje de man dan zal ze midden in de krater circa 40 eitjes afzetten, waarna de man ze bevrucht. De C. furcifer is een muilbroeder waardoor de jongen 4 weken in de bek gehouden worden.

Het wordt aangeraden de vrouw na het ei-afzetten apart te zetten, omdat ze anders de broedzorg kan afbreken doordat ze continue door de man kan lastiggevallen worden.

Extra informatie: Je kunt de furcifer van de foae als volgt onderscheiden:
- De C. furcifer heeft geen paarse of rode weerschijn.
- Hij heeft veel blauw en veel geel in vinnen en een gele vlek of gele bovenkant op de kop- of nekstreek.
- De C. furcifer broedt ook in zeer zanderige biotopen, foai heeft duidelijk voorkeur voor wat meer rotsen.