Cyprichromis leptosoma

Cyprichromis leptosoma

Cyprichromis leptosoma

Handelsbenaming: Kingoma-, Karilani- en Kipili-Leptosoma.
Lengte: 8 cm - 6 cm
Legsel: 15 eieren
Aquarium: 120 cm - 300 liter
Voeding: Witte, zwarte muggenlaren, mysis, daphnia, artemia, vlokvoer etc.
Verspreiding: Wordt aangetroffen in het gehele meer. De C. Leptosoma ontbreekt alleen in het noordelijke gedeelte (Burundi en het noordelijke deel van Kongo). De C. Leptosoma komt in verschillende geografische vraianten voor.
Habitat: De C. leptosoma leeft in open water en in de buurt van rotsachtige gebieden. De C. leptosoma wordt aangetroffen op een diepten van 3 tot 40 meter.


Ervaring: De C.leptosoma is een erg leuke en interessante haring cichlide. Die met de meeste anders cichlide kan worden samen gehouden. Als je een tanganyika aquarium hebt dat groter is als 120cm mag deze zeker niet ontbreken. Hij zorgt voor afwisseling in de bak en heeft mooie kleuren. De meeste tanganyika-cichlide zitten veel tussen de rotsen, maar deze zwemt de hele dag door de bak. Het is mooi om te zien hoe de mannetjes elk een eigen plekje hebben boven een rots, en steeds naar elkaar pronken om zo maar het beste plekje te krijgen. Als de man gaat pronken naar een vrouw laat hij zijn gele borstvinnen zien en gaat hij trillen, het zijn beestjes die de hele dag actief zijn.

Kweek: Als je met deze cichlide wil kweken is het handig als je wat minder mannen dan vrouwen hebt. De eitjes worden in het openwater afgezet, een meestal zijn het er tussen de 10 en de 15. Na het afzetten neemt de vrouw de eitjes meteen in de mond. Tijdens de broed periode eet de vrouw bijna niks, ze kan dan ook sterk vermageren. De jongen gaan na ongeveer 3 tot 4 weken vrij rondzwemmen, ze zijn dan al een centimeter groot. Je kunt de jongen voeren met jonge artemia en fijn stofvoer.