Cyprichromis microlepidotus

Cyprichromis microlepidotus

Cyprichromis microlepidotus

Handelsbenaming: Gouden Leptosoma
Lengte: 12 cm - 10 cm
Legsel: 25 eieren
Aquarium: 150 cm - 400 liter
Voeding: Witte, zwarte muggenlaren, mysis, daphnia, artemia, vlokvoer etc.
Verspreiding: Komt voor in het noordelijke helft van het meer.
Habitat: De C. microlepidotus komt voor in open water in de directe nabijheid van grote rotsen op een diepten van 10 tot 40 meter.


Ervaring: De C. microlepidotus is geen beginners vis en is zelfs een mooie uitdaging voor gevorderde. Ze hebben in het aquarium dezelfde eisen als de leptosoma, veel zwemruimte en een aantal rotsen.
De Cyprichromis microlepidotus is met afstand de meest fragiele en lastigste te houden Cyprichromis, zijn kwetsbaarheid is erg hoog. Ze kunnen zelfs blind worden door de stress dmv vangen en transporteren. Helaas is dit een groot nadeel, want hier gaan ze dood van wegens de Cyprichromis is op het zicht aangewezen om te eten. Blindheid is ook niet te genezen, je kunt blinde exemplaren herkennen aan een nachttekening en vermageren langzaam totdat ze dood zijn. Ook zijn deze Cyprichromis uitermate gevoelig voor infecties met huid- en kieuwwormen.
Zodra je Cyprichromis microlepidotus in je bestand hebt is quarantaine en eventueel preventief kuren voor nakomers een ABSOLUTE MUST! Ik neem namelijk aan dat je toch liever wil voorkomen dan genezen.

Kweek: Als je met deze cichlide wil kweken is het handig als je wat minder mannen dan vrouwen hebt. De eitjes worden in het openwater afgezet, een meestal zijn het er tussen de 10 en de 15. Na het afzetten neemt de vrouw de eitjes meteen in de mond en gaat weer zwemmen in de groep. Tijdens de broed periode eet de vrouw bijna niks, ze kan dan ook sterk vermageren. De jongen gaan na ongeveer 3 tot 4 weken vrij rondzwemmen, ze zijn dan al een centimeter groot. Je kunt de jongen voeren met jonge artemia en fijn stofvoer.