Cyprichromis pavo

Cyprichromis pavo

Cyprichromis pavo

Handelsbenaming: Cyprichromis Parva
Lengte: 12 cm - 10 cm
Legsel: 25 eieren
Aquarium: 150 cm - 400 liter
Voeding: Witte, zwarte muggenlaren, mysis, daphnia, artemia, vlokvoer etc.
Verspreiding: Komt voor in het zuidelijke helft van het meer.
Habitat: De C. pavo komt voor in waterkolom in de directe nabijheid van grote rotsen op een diepten van 20 tot 40 meter.


Ervaring: De C.pavo is een erg leuke en interessante haring cichlide. Die met de meeste anders cichlide kan worden samen gehouden. Hij zorgt voor afwisseling in de bak en heeft mooie kleuren. De meeste Tanganyika cichlide zitten veel tussen de rotsen, maar deze zwemt de hele dag door de bak. Het is mooi om te zien hoe de mannetjes elk een eigen plekje hebben boven een rots, en steeds naar elkaar pronken om zo maar het beste plekje te krijgen. Als de man gaat pronken naar een vrouw laat hij zijn gele borstvinnen zien en gaat hij trillen, het zijn beestjes die de hele dag actief zijn.

Kweek: Als je met deze cichlide wil kweken is het handig als je wat minder mannen dan vrouwen hebt. De eitjes worden in het openwater afgezet, een meestal zijn het er tussen de 15 en de 25. Na het afzetten neemt de vrouw de eitjes meteen in de mond. Tijdens de broed periode eet de vrouw bijna niks, ze kan dan ook sterk vermageren. Soms durft de vrouw de jongen niet los te laten, omdat er teveel drukke vissen in de bak zijn, een kweekbak is dan handig. De jongen gaan na ongeveer 4 weken vrij rondzwemmen, ze zijn dan al een centimeter groot. Je kunt de jongen voeren met jonge artemia en fijn stofvoer.