Ectodus descampsii

Ectodus descampsii

Ectodus descampsii

Lengte: 14 cm - 10 cm
Legsel: 20 eieren
Aquarium: 120 cm - 240 liter
Voeding: Witte, zwarte muggenlaren, mysis, daphnia, artemia, vlokvoer etc.
Verspreiding: Komt voor in het gehele meer.
Habitat: De Ectodus descampsii wordt gevonden boven een zanderige bodem op een diepte van 3 tot 35 meter.


Ervaring: Ik heb deze cichlide nu zitten in een groepje van 6 stuks, in een aquarium van 140 cm - 50 cm - 50 cm. Het aquarium is ingericht met 1 grote steen in het midden, wat stenen in de hoek en een paar planten.
De 2 mannen hebben allebei een kuil gemaakt, alleen houden ze zich niet vast aan wie de kuil heeft gemaakt. Ze gebruiken dus elkaars kuilen om er vrouwen in te lokken.

De vissen onderling (vooral de mannen) hebben wel eens een schermutseling, maar daar komen ze beide zonder kleerscheuren vanaf. De vrouwen onder elkaar zijn heel vreedzaam, en gaan lekker hun eigen gangetje.
Wat de mannen wel doen is de andere soort vissen weg jagen uit hun kuil. Dit gaat er niet hard aan toen, maar het gebeurt wel.

Dus over het algemeen is dit een hele vreedzame cichliden die wel eens fel uit de hoek kan komen. Dit doet hij vooral naar soortgenoten. Maar de andere vissen laten ze eigenlijk met rust totdat ze in een kuil komen, waar net een mannetje bezig is.

Kweek:Ik laat deze vis gewoon zijn gang gaan in mijn bak, ik laat ze lekker kuilen maken en baltsen.

Het baltsgedrag is een beetje hetzelfde als dat van de Xenotilapia melanogenys. Ze gaan de kuil rond en laten hun flank zien. Dan weerkaatst het licht op de flank en licht de flank op. Het vrouwtje blijft dan midden in de kuil, en toont ook haar flank aan het mannetje. Dan begint het afzetten, de vrouw legt ongeveer 20 eitjes, die ze na de bevruchting in de bek neemt om ze daar uit te broeden. Dit doet alleen de vrouw, verder heeft de man helemaal geen broedzorg.
Het duurt ongeveer 1/1.5 maanden voordat de vrouw de jongen loslaat, daarna kijkt de vrouw ook niet meer naar de jongen om.