Enchytreeen

Enchytreeen

Enchytreeen

Is een klein wit doorschijnend wormpje van een paar centimeter. Enchytreeën is voedsel wat door veel vissen en andere waterdieren graag wordt gegeten. Het is de meest verkochte worm als levend voer, omdat een kweek erg lang vers blijft en niet veel kost. Ze dan ook 1 van de populairste levende voer geworden. Ze bevatten helaas veel vet en de vissen dienen daarom vaak afgewisseld gevoerd te worden met ander voer. Deze wormpjes leven in de bovenste laag van de bosgrond en in composthopen. Ze eten alles wat ze tegenkomen: bladeren, dode insecten, schimmels en elkaar.

Kweek, stinkvariant:

Deze kweekmetode is erg eenvoudig. Maar doe het wel buiten vanwege de stank.
Gebruik een bak (bijvoorbeeld een plastic bakje) vul deze met bladeren en turf, deze beestjes hebben namelijk zure grond nodig en hou de grond goed vochtig.
Voeding: Je voert ze (bier)gist en havermout, maar geef niet teveel, want fruitvliegjes lusten dit ook.
Temperatuur: tussen de 10o en 15o Celsius

Kweek, niet stinkvariant (zelf mijn favoriet)

Neem een bakje waar je de enchytreeën in wil kweken. Zelf heb ik een bak van 30*20*12 (l*b*h). Het is aan te raden bij entporties te beginnen met een klein bakje. Neem bijvoorbeeld een champignonnen bakje. Vul deze met zaai/stekgrond, te koop in elke tuinwinkel en de meeste bouwmarkten hebben het ook wel. De grond goed vochtig maken en houden. Portie enchytreeën erbij, en leg een plakje witbrood op het zand en druk deze aan zodat het goed met het zand in contact komt. Leg dit op een donkere plaats, kelder is ideaal gezien daar de temperatuur redelijk constant is en niet te koud/ te warm (graad of 10 – 15). Vervang het brood om de 2 a 3 dagen, probeer schimmel op het brood te voorkomen. Giet af en toe wat water bij de grond zodat deze niet te droog wordt.

Enchytreeën zijn geen konijnen. Het kan even duren voordat je een goed gevulde bak hebt. Het grote voordeel is wel dat wanneer je eenmaal een mooie kolonie hebt dit goed blijft en vooral niet stinkt! Daarnaast is het beter om de enchytreeën niet als basis voer te geven, het vetgehalte is vrij hoog. niet alleen jonge vissen vinden het heerlijk, eigenlijk veranderen al mijn bakken in een dolle boel als ik een aantal wormpjes los laat. Het is dan ook prachtig om een jong een wormpje op te zien pakken, hier ongeveer 3 – 5 minuten over doet om dit weg te werken en dan vrolijk weg te zien zwemmen met een ronde buik.

Wat betreft het oogsten. Dit is op zich vrij lastig, omdat je met wormpjes in de bodem zit. Maar wanneer je wil oogsten zorg dan dat er in ieder geval 1 a 2 dagen een plakje brood op de grond ligt. Til dit beetje bij beetje op, je zult zien dat het gros van de wormpjes vlak onder het brood zitten. Deze zijn eenvoudig te oogsten m.b.v. een pincet. Dan even in een bakje met water leggen om wormen van het zand te ontdoen. Zelf oogst ik eerst en gooi ze allen, met stukjes grond enz. in een bakje met water. Dan roer ik het geheel zodat de wormen los laten van het zand en van elkaar. Dan zet ik het bakje na bezinken, schuin neer. Je zult zien dat de meeste beestje in het diepste gedeelte raken en daar samen klonteren. Deze klonten kun je makkelijk oppakken met een pincet, even in een ander bakje doen, even roeren zodat het niet kluwen wordt en je hebt bijna puur schone enchytreeën om te voeren.

Tip!

Wat betreft het oogsten van enchytreeën. Deze beestjes houden niet van warmte en als men nu kweekt in een plastiek bak, dan kan men deze plaatsen in een bak met warm water. De enchytreeën zullen allen na ongeveer een half uur naar boven komen. Men kan ze dan zo, schoon van de grond afrapen.