Eretmodus cyanostictus

Eretmodus cyanostictus

Eretmodus cyanostictus

Handelsbenaming: Grondelcichlide, Clowncichlide.
Lengte: 8 cm - 6 cm
Legsel: 15 eieren
Aquarium: 100 cm - 160 liter
Voeding: Algen en spirulina vlokken.
Verspreiding: Komt in het gehele meer voor.
Habitat: De E. cyanostictus komt voor in het bovenste gedeelte van rotsachtige gebieden en overgangszones.


Ervaring: De E. cyanostictus is een goed visje als je niet al te veel alg in je aquarium wilt. Hij heeft namelijk zijn bek met tanden zo ontwikkeld dat hij de algen van de rotsen kan schrapen. Als je deze cichlide dan ook in je aquarium wilt houden kun je ze het beste Spirulinavlokken voeren. Als U deze cichlide namelijk alleen ongewervelde (witte, zwarte muggenlarven, volwassen Artemia etc.) gaat voeren in plaats van Spirulina dan verstoppen zijn darmen en zal hij hieraan overlijden. Let ook op bij spirulinavlokken dat deze visvetten bevat en geen vleesvetten. Persoonlijk vind ik O.S.I. Spirulina erg goed van kwaliteit. Vanwege hun uitzonderlijke voedselbehoeften combineert deze vis goed met Tropheus-soorten.

Als U dus de E. cyanostictus wilt houden bedenk dat wel dat in een bak van de genoemde afmetingen het beste 1 solitaire E. cyanostictus kan worden gehouden. Als U een koppel wilt gaan houden zal dit een goed koppel moeten zijn en je bakmaat moet minimaal 1 meter zijn. Is het geen goed koppel, dan kun je zien dat er binnen de soort een sterke agressie kan zijn. Een eenling kan het daarom ook prima in een meter bak gehouden worden. Van andere vissen trekt E. cyanostictus zich weinig aan, ze laten zich in ieder geval niet snel intimideren.

Kweek: Bij deze cichliden maken beide partners deel uit van de broedzorg. Het zijn muilbroeders die ongeveer 15 eitjes afzetten en na een 2-tal weken neemt het mannetje de larfjes over. Ouders mogen tijdens de eerste 2 weken van de kweek dus nooit gescheiden worden van elkaar. Nadat het mannetje de eitjes heeft overgenomen, kan hij apart gezet worden. Na nog eens 10 dagen worden de vrijzwemmers losgelaten. De jongen zijn nu ongeveer 10 mm en eten dan fijngewreven Spirulinavlokken en ander groenvoer. De jongen hebben een kleine mondopening en kunnen alleen zeer fijn voer opnemen.
Als je met deze cichlide wil kweken is het handig als je wat minder mannen dan vrouwen hebt. De eitjes worden in het openwater afgezet, een meestal zijn het er tussen de 15 en de 25. Na het afzetten neemt de vrouw de eitjes meteen in de mond. Tijdens de broed periode eet de vrouw bijna niks, ze kan dan ook sterk vermageren. Soms durft de vrouw de jongen niet los te laten, omdat er teveel drukke vissen in de bak zijn, een kweekbak is dan handig. De jongen gaan na ongeveer 4 weken vrij rondzwemmen, ze zijn dan al een centimeter groot. Je kunt de jongen voeren met jonge artemia en fijn stofvoer.

Extra informatie: De E. sp. "cyanostictus north" is vrijwel identiek aan de Eretmodus cyanostictus. De E. sp. "cyanostictus north" is alleen nog een ongeschreven soort die in het noordelijke gedeelte van het meer leeft. Het enige verschil tussen de 2 is dat de E. sp. "cyanostictus north" banden over zijn lichaam heeft en de E. cyanostictus vooral stippen.
Kwa gedrag verschillen beide soorten ook een beetje namelijk het koppelvormen. Zodra de Eretmodus sp. "cyanostictus north" een koppel vormt dan blijven beide voor vrijwel altijd bij elkaar. Dit is bij de Eretmodus cyanostictus anders, er hoeft maar iets te gebeuren en een koppel kan zo oorlog met elkaar hebben. Het is dus duidelijk de de E. sp. "cyanostictus north" een stuk minder agressief is als de Eretmodus cyanostictus.