Het zelf maken van een aquarium rotsachterwand.

Hoe maak je een aquarium rotsachterwand

Hoe maak je een aquarium rotsachterwand

In februari 2008 kreeg ik mijn nieuwe aquarium binnen met de maten 200x60x65.
Deze wilde ik gaan inrichten als Tanganjika-biotoop en verfraaien met een mooie namaakrots achterwand en dito zijwanden.
Nu zijn er prachtige exemplaren van met name Back to Nature in de handel, maar daar betaald men dan ook een flinke prijs voor. Mijn plan was dus om het zelf te gaan maken.
De uitgangspunten waren om een achterwand te maken uit 4 delen die je over elkaar heen kan schuiven zodat je geen naad meer tussen de verschillende stukken ziet. Een linkerzijwand die voorzien was van een hoge richel, omdat jongbroed vaak ondiep water opzoekt en om een rustplaats voor broedende vrouwtjes te maken en een rechterzijwand die een gedeelte van de zijruit besloeg, zodat er ook schuin vanuit de zitkamer in het aquarium gekeken kon worden.

Ik ging een plan op papier zetten en aan de slag. De wand werd 5 cm hoger gemaakt dan het aquarium, zodat deze later in de bak op maat kon worden gezaagd. Maak hem altijd iets te groot, een te kleine wand kan je achteraf immers niet corrigeren. Als hij te groot is kan je hem aan de onderkant bijzagen. De onderkant zit onder het zand, als dat wat minder mooi oogt door het zagen is dat dus geen probleem.
Op de eerste plaats werden platen piepschuim op elkaar gelijmd en na het drogen met een brandende kaars bewerkt zodat alle bolletjes versmolten tot een geheel. Let op! Doe dit wel in de tuin, op het balkon of met een deur open, de lucht die vrijkomt van het smeltende piepschuim is mogelijk niet zo goed voor de gezondheid.

Vervolgens heb ik met tussenpozen van een week vier lagen tegellijm aangebracht. Dit kan je het beste doen met een stevige kwast. Vervolgens moet de achterwand drogen en dan kun je zien hoe de vier delen over elkaar schuiven. Dit is goed te zien op deze foto.
Leg, als de wand droog is en je kan een tijdje niet verder door tijdgebrek enkele zware stenen op de hoeken van de achterwand. Dit voorkomt dat de achterwand krom gaat trekken.
Door de laatste laag tegellijm kan je naar behoeven iedere kleur acrylverf mengen voor het opbrengen. Ik heb de kleur zwart gebruikt om de dieper gelegen gedeeltes van de wanden donkerder te maken om zo het reliëf wat te accentueren. De lichtere gedeeltes kan je vervolgens aandeppen met de kwast, dit geeft al een heel natuurlijke indruk.

Nadat de laatste laag tegellijm is gedroogd heb ik alle witte gedeeltes die je normaal gesproken niet ziet netjes zwart geverfd met schoolborden verf. Dit om te voorkomen dat er na het plaatsen van de achterwand in de bak net een reepje nog wit piepschuim te zien zou zijn. Verder heb ik ook de achterkanten van de zijwanden netjes zwart geverfd. Je wilt vanuit de huiskamer niet tegen eenwitte zijwand aankijken, nietwaar?

Hierna komt de laatste stap: alles netjes bedekken met epoxyhars. Dit is een 2-componentenhars die al het materiaal keihard en inert maakt. De achterwand zal dus nagenoeg geen stofjes meer afgeven aan het aquariumwater en een flinke algeter zal geen stukje meer van de achterwand af kunnen krijgen.
De hars wordt gemengd in de verhouding 1 deel harder op 2 delen epoxyhars en goed gemengd. Je hebt daarna zeker een half uur om alles met een kwast op te brengen, dus gebruik die tijd ook goed.
In de praktijk zal je altijd zien dat dan de telefoon gaat oid.
Als de hars nog nat is heb ik deze ingestrooid met droog aquariumzand. Dit voorkomt dat de wand er in het begin wat glimmend uitziet en de wand krijgt er een mooi ruw uiterlijk van. In totaal heb ik 3 lagen epoxyhars opgebracht waarna ik die, na het instrooien met zand steeds een week heb laten drogen. Hier is goed het eindresultaat te zien.
Omdat van een aquarium van 2 meter de binnenzijde 'maar' 197,6 cm lang is (de dikte van de 2 zijruiten gaat er nog vanaf) moet er nog iets van de zijwand af. Daarom is de het witte piepschuim aan de linkerzijkant van de achterwand te zien. Hier moet nog 2,4 cm afgezaagd worden.

De wand staat met de zijwanden nu meer dan een jaar in mijn aquarium zonder problemen, hij is inmiddels mooi bealgt, heeft dezelfde kleur als de gebruikte stenen gekregen.

Kosten die gemaakt zijn

Matriaal:Kosten:
Piepschuimplaten€ 18,70
Tegellijm€ 11,78
Kwasten€ 7,00
Epoxyhars€ 48,00
Zwart schoolbordverf€ 15,80
Kit€ 9,65
Acrylverf€ 7,98

Voor 119 euro heeft u dus een achterwand van 200×70 cm en 2 zijwanden van 60×70 cm en 30×70 cm.

Wie de tijd wil nemen om ook zelf zoiets wil maken kan ik het van harte aanraden:
Je bent veel goedkoper uit en hebt iets unieks in de bak.
Een nadeel is dat het veel tijd kost, maar dat moet je er dan ook voor over willen hebben.
Het resultaat zal er naar zijn en de lol die je hebt van een unieke achterwand is veel groter dan dat je een universele achterwand koopt, waar men nooit bijbehorende zijwanden bij levert.

Veel succes!