Hoe maak ik een tanganyika biotoop na.

Hoe maak ik een Tanganyika biotoop na

Hoe maak ik een Tanganyika biotoop na

Hieronder leg ik even de basis uit hoe je een tanganyika biotoop kan nabootsen. Ook heb ik een viertal foto’s toegevoegd van de opstart van mijn aquarium.

De bewoners

Alles eerst kijk je natuurlijk wat voor maat aquarium je kunt en wilt nemen. Dit is bijvoorbeeld een 80cm of 100cm bak. De meeste mensen willen een slakkenhuis cichlide dus neem ik als voorbeeld de Lamprologus similis. Het is ook mogelijk een koppeltje Julidochromis erbij te houden. Ik heb zelf de Julidochromis regani thuis in mijn aquarium zitten maar je kunt ook andere soorten nemen zoals de J. ornatus, J. transcriptus etc. de J. regani vind ik zelf het mooiste maar dit is wel 1 van de grootste varianten deze wordt zo’n 13 cm. Verder zou ik na een tijdje ook een kleine school van 5 stuks Synodontis nemen hou hier wel rekening mee dat je variant neemt uit het Tanganyika meer en dat deze niet te groot worden. De beste keus is dan eigenlijk de Syndontis lucipinnis (oude naam petricola “dwarf”) of bijvoorbeeld een soort die ik erg mooi vind, de Synodontis sp. "polli White Zambia". De laatste is wat moeilijker vindbaar maar zijn zeker de moeite waard. Dit is een stuk info over de vissen nu over naar de bak.
Voor enkele beschrijvingen van cichliden klik hier.
Voor enkele visbestanden klik hier.


Het aquarium

Het belangrijkste is natuurlijk het aquarium. Nu is het natuurlijk de vraag wat voor aquarium je wilt, kan plaatsen en kan veroorloven. Dit is geheel uw eigen keus maar je kunt beter het grootste aquarium nemen dat je kunt veroorloven of plaatsen. Het is namelijk zo dat je waterwaardes veel stabieler blijven als je een groter aquarium heb kwa waterinhoud. Nu hebben wij vrij veel geluk in Nederland, want hier is het leidingwater van dermate kwaliteit dat de vissen vrijwel op leidingwater kunnen zitten.

Allereerst moet je je aquarium zo veilig mogelijk maken hiermee bedoel ik dat je een piepschuim (templex) plaat onder het aquarium moet plaatsen. Dit hoeft niet maar kan je wel het beste doen. Deze moet dan zo’n 1 cm dik zijn.
In het aquarium kun je op de glasplaat ook een tempexplaat van ook zo’n 1 cm dik leggen of een grindmat (deze gepruiken ze bij vijvers). Het nadeel van een templexplaat is dat hij snel omhoog kan komen of als je cichliden het zand verwijderen dan zie je het witte templex tevoorschijn komen. Het voordeel is dan wel het bied de meeste bescherming als er een steen valt dit doet de rest niet. Het voordeel van een grindmat is dat als je cichliden gaan graven komen ze uiteindelijk bij de grindmat terecht en zal je nooit de bodem zien. Je kunt bijvoorbeeld ook een grindmat op een templexplaat leggen zodat je het zelfde effect krijgt en de maximale bescherming heb.
Ik gebruik sinds mijn nieuwe inrichting nu al meer dan een jaar een volglasmat dit is een soort foam maar dit is niet echt schokbestendig. Ik heb ook maar 5 stenen in mijn aquarium die allemaal op de bodum staan dus geen kans is om te vallen. Dus als ik een keuze moet maken voor jou dan zou ik toch templex kiezen gewoon weg om er zeker van te zijn dat er niet veel kan gebeuren en als ik stenen zou stapelen dan had ik ook een templexplaat genomen.

Aquarium leeg


De achterwand

Dan is de vraag of je een achterwand wilt nemen? Ik neem zelf altijd een achterwand en de meeste andere tanganyika houders ook. Dit geeft gewoon een mooie natuurlijke uitstralling en rust voor de vissen. Het hoeft ook helemaal geen dure achterwand te zijn ik zelf begon met de achterwand van Juwel de Rock versie maar je kunt ook een zwarte achterwand nemen. Voor iedere portemonee is er wel een achterwand beschikbaar. Nu kun je op verschillende manieren je achterwand vast maken, want niet iedere achterwand is hetzelfde. Bij Juwel is het namelijk geval dat deze een plate achterkant heeft. Hier kun je dan de achterwand vast lijmen met siliconekit aan het glas. Ik zelf heb een achterwand die geen plate achterkant heeft en heb hem aan de onderkant moeten bevestigt. Het spreekt dus voorzich wat voor achterwand je koopt en hoe deze vast gemaakt dient te worden. Sileconekit kun je halen bij vrijwel alle aquariumzaken en is zwart of transpirant van kleur. Let goed op of het echt in een aquarium kan!
1 Tip: Kijk even wat het beste is om als eerst in je aquarium te doen de templexplaat of je achterwand. Je kunt beter een stuk van je templexplaat af moeten halen dan je acherwand.

Aquarium met achterwand


De bodem

Deze is altijd van zand of een mix van zand en grind. Ik gebruik nu zelf al vanaf dat ik starte met aquaria zilverzand van een tuincentrum. Je kunt ook filterzand kopen dit is eigenlijk 1 van de beste of zelfs het beste. Dit is te koop bij whirlpool zaken of gespecialiseerde koikaperwinkels. Je neemt dan 1 van de kleinste korrel van ongeveer 1 mm. Het voordeel van dit zand is dat het geen scherpe kanten heeft en ook niet dichtslipt. Dit zand gebruiken ze zoals de naam al zegt als filtermatriaal dus vandaar dat het eigenlijk het beste zand is wat je kunt nemen.

Aquarium met achterwand, zand en schuilplaatsen


Schuilplaatsen

Dit kan maar op een aantal manieren. Via slakkenhuizen, planten en rotsen.

Slakkenhuizen. Dit moeten echt huizen zijn dus geen schelpen. Eigenlijk zijn alle slakkenhuizen wel goed maar ze moeten wel een bepaald formaat hebben. Ik gebruik zelf slakkenhuizen die je kunt kopen bij Verduijn cichlids maar je kunt ook escargots gebruiken. Dit zijn slakken die je kunt eten (gewoon te koop in de winkel meestal in het vriesvak) en dan kun je de slakkenhuizen gebruiken.
Het aantal slakkenhuizen is ook afhankelijk van het aantal vissen dat je gebruikt. Ik neem meestal ongeveer 2 a 3 slakkenhuizen per vis. Neem je de Lamprologus multifasciatus of de L. similis neem dan lekker veel slakkenhuzien zo’n 25 a 30 stuks deze zijn binnen de koste keren allemaal bewoond.

Planten. Welke planten kun je gebruiken? Ik heb hier een mooi register voor deze is hier te vinden. Maar welke kun je het makkelijkste gebruiken en komen echt uit het meer?
De volgende komen uit het Tanganyika meer en zijn goed verkrijgbaar; Vallisneria spiralis en Hoornblad. Ikzelf gebruik nu Vallisneria, omdat Hoornblad seizoensgebonden is dus niet altijd leverbaar.
Voor enkele beschrijvingen van planten klik hier.

Rotsen. Je gebruikt eigenlijk rotsen alleen bij de cichlide die ze nodig hebben. Maar toch ben ik een voorstander om altijd enkele rotsen te nemen al zijn het maar 6 rotsen op 1 kleine stapel. Het is gewoon een goede schuilplaats voor elke vis. Welke rots je het beste kunt nemen is heel persoonlijk, je kunt eigenlijk haast alle rotsen nemen. Dus kan ik beter zeggen welke niet. De spagettisteen, lavarots en andere scherpe stenen, dit zijn scherpe stenen en hieraan kunnen je vissen zich verwonden. Meestal wordt er gezegd dat ze wel kunnen maar ik denk niet dat wij verwonde vissen in ons aquarium willen. Let ook op je kunt het beste je rotsen afstemmen op je achterwand zodat het een mooi geheel wordt. Als je deze stappen hebt genomen is het alleen nog maar werk om ze te stapelen. Maak wel zoveel mogelijk holen en gaten en LET ER GOED OP dat de stenen goed vast zitten en niet makkelijk kunnen vallen. Het is namelijk erg vervelend als 1 van je cichliden vast komt te zitten onder een rots, deze zal het namelijk niet overleven als je er niet snel bij ben.

Totaaltje

Ik heb nu eigenlijk de basis verteld van een tanganyika aquarium dus ik hoop dat je er wat aan hebt. Heb je nog meer vragen stel ze gerust in het forum.

Voor enkele voorbeeden van tanganyika aquaria klik hier.