Hoe maak je een houten aquarium.

Hoe maak ik een houten aquarium

Dit artikel zal je meer duidelijkheid geven over hoe je een houten aquarium kan maken. Het artikel is geschreven door John van Amerongen. Heeft U na het artikel gelezen te hebben nog vragen dan kunt U deze kwijt op het volgende forum.

Hier ga ik stap voor stap laten zien hoe je een houten aquarium kunt maken.
Het voordeel hiervan is dat het een stuk goedkoper is dan alles van glas, en ook wat gewicht betreft maakt het redelijk wat uit. Ook isoleert het hout natuurlijk veel beter dan glas. Dit aquarium wordt 140 cm breed x 70 cm diep x 30 cm hoog.

Wat je nodig hebt:

» Meranti betonplex van 18mm (Pas goed op dat er geen beschadigingen op de plaat zitten.)
» Aquarium kit
» Glas voor de voorruit. Denk hierbij wel om de juiste dikte! Hoe groter het aquarium hoe dikker het glas.
» Schuurpapier.
» Aceton.
» Schroeven (Zelf gebruik ik 4,5×50 spaanplaat schroeven.)
» Boortjes
» Accu boormachine
» Tape

Dit is dus een Meranti betonplex plaat. Je kunt aan de toplaag niet zien dat het MerantiHet maken van een houten aquarium is. Dus als je zelf ook wat gaat maken vraag er nadrukkelijk om of het Meranti is. De plaat kost per stuk ongeveer 60 euro. Er zijn goedkopere platen te krijgen maar dat zijn zeker geen Meranti platen, en ook de toplaag is van minder goede kwaliteit (en vooral de toplaag moet voor ons zeer goed zijn want hier staat straks een aantal jaren wel water in.)
Laat je niet verleiden, want ook de goedkopere platen hebben de zelfde kleur. Dus even naar een goede houthandel gaan en zeker niet naar een bouwmarkt.

De afmetingen van een plaat zijn 2.50 meter X 1.25 meter en 18 mm dik. Maar voor de liefhebber die een grotere bak wil maken, er zijn ook platen van 3 meter lang.

Voordat we aan het werk gaan zorg ervoor dat de zaag in de cirkelzaagmachine scherp is, want de platen zijn echt hard. Als de zaag namelijk niet scherp is zal het zagen niet zo mooi gaan er heb je veel blussen uit je plaat (lelijke zaagsnede).

Een zeer belangrijk punt bij het zagen is: Dat het zagen perfect recht moet gebeuren. Dus uit de losse hand zagen is uit den boze. Gebruik een geleider die wel eerst is gecontroleerd of deze recht is.

Dit zijn de buitenmaten van het aquarium: 1480 mm X 770 mm X 370 mm.

Als je zeer zorgvuldig alles uitmeet voordat je gaat zagen heb je dus in breedte geen verschil met de onderkant en bovenkant. Met als gevolg dat je alleen de hoogte van je aquarium zijwanden hoeft te bepalen, want de breedte is precies gelijk aan de breedte van de bodemplaat.

In de linker plaat zit de bodemplaat + de zijwanden. De breedte van deze plaat is 734Het maken van een houten aquarium mm. De voor en achterwand komen tegen de bodemplaat aan en dat is dus nog 2x 18mm ( dikte plaat ) dus in totaal komen we dan uit op 734 + 18 + 18 = 770 mm Dit zal later duidelijker worden waarom het zo gedaan is.
De rechter plaat wordt een voor of achterkant. Deze moet nog geheel op maat gemaakt worden maar dit komt later.

Dit is dus de bodemplaat van 1480 mm X 734 mm.Het maken van een houten aquarium

Dit zijn de bodemplaat en zijwanden van het aquarium. De zijwanden hebben deHet maken van een houten aquarium volgende afmetingen: 734 mm X 352 mm. De zijwanden komen op de bodem te staan. Dus uiteindelijk zal het aquarium hoog 352 mm + 18mm = 370 mm worden.

Ook heb ik de voor en achterkant op maat gezaagd. Deze plaat is 1480 mm X 370Het maken van een houten aquarium mm.
Omdat het niet mogelijk is om de voorkant ook nog te maken ( te kort materiaal ) Heb ik dus maar 3 platen gekocht. Het is namelijk de planning om 2 bakken te maken.

Dit gaat het dus ongeveer worden.Het maken van een houten aquarium
De zijwanden komen op de bodemplaat te staan en de voor en achterwand komen tegen de bodemplaat aan. Zo is het in z' geheel redelijk sterk.

Hier nog een foto zodat het goed te zien is wat de bedoeling is.Het maken van een houten aquarium
Zoals jullie zien staat de zijkant op de bodemplaat en de achterkant staat tegen de bodemplaat aan.

Hier nog een foto van bovenaf gezien.Het maken van een houten aquarium

Goed nu gaan we dan beginnen. Je hebt nu een paar extra handjes nodig als hetHet maken van een houten aquarium even kan want dat is wel zo makkelijk.
Zet de zijwanden rechtop op de grond neer en leg daar de bodem bovenop (het aquarium staat nu op z' kop). Zorg er voor dat de zijwanden precies recht onder de bodem zitten en nu ook precies op hun plaats zitten. Dit is een erg secuur werkje dus besteed hier voldoende tijd aan om het goed te doen. Als de zijwanden precies op hun plaats zitten zet deze dan tijdelijk vast met tape.
Hier een voorbeeld van wat ik bedoel.

De reden dat het zo secuur gebeuren moet is omdat de volgende stap die we gaanHet maken van een houten aquarium doen eigenlijk het droog (dus nog niet voor het echt) in elkaar zetten is.
We gaan nu namelijk alles voorboren. Dus we boren de gaten waar straks de schroeven in komen.
Zorg er voor dat je een niet al te groot boortje gebruikt en dat je loodrecht naar beneden boort.
Ik heb hiervoor een 2.5 boortje gebruikt. Tijdens het boren steeds het boortje er even uit halen en schoonmaken. Het boortje loopt namelijk vol en kan het hout niet kwijt. Als je het boortje niet tijdig schoonmaakt dan zal het boortje breken.
De reden dat we loodrecht moeten boren spreekt natuurlijk voor zich. Als we niet loodrecht boren zal het boortje of later de schroef uit het hout gaan steken. Als je geluk hebt naar de buitenkant van het aquarium toe, als je pech hebt naar de binnenkant en dan is je bak dus lek voordat er water in zit.


Dit is dus de bodem waar ik de gaatjes in heb geboord. Hou ongeveer een afstandHet maken van een houten aquarium van 10 cm tussen elk gaatje en begin ook ongeveer 10 cm vanuit de kant met je eerste gaatje. Dit in verband met het splijten van het hout.
De gaatjes heb ik 9 mm vanuit de kant geboord (de houtdikte was 18 mm en de zijwand staat op dit moment haaks op de bodem). Dus het gaatje zit nu in het midden van de zijwand.

Nadat we de gaatjes hebben geboord kun je met een grotere boor de gaatjes eenHet maken van een houten aquarium klein beetje opboren. De reden: Nu zijn de schroeven als je ze erin schroeft iets verdiept in het hout en kun je ze dus netjes wegwerken met woodfill bijvoorbeeld.
Als je dit wilt doen vergeet dan niet de buitenkant van het aquarium heel goed te schuren. De harslaag die op het betonplex zit moet goed beschadigt zijn anders hecht de verf niet.
Ik heb de gaatjes opgeboord met boortje 8.5. Het schroefkopje valt hier mooi in. Ik heb het hier voorgedaan maar het is niet mijn bedoeling om de bak geheel te gaan verven. Dus de schroefkopjes zal je bij mij blijven zien.
Bespaar overigens niet op schroeven en koop deze dus niet bij een bouwmarkt maar bij een ijzerhandel of een bo-mij. Het nadeel van schroeven van een bouwmarkt is vaak dat hier de kopjes snel van afbreken.
Nu alle 2 de zijwanden zijn voorgeboord kunnen we deze al een klein beetje droog in elkaar zetten. Schroef alleen de onderste en bovenste schroef er voor 3/4 in. De zijwanden blijven nu zitten.
We kunnen nu de bak op z' zij zetten.

Nadat de bak op z' zij is gezet pak je de achterwand en leg je deze op z'n plaats.Het maken van een houten aquarium
Ik heb als eerste alleen de onderkant op maat gelegd.
Als de onderkant op maat ligt kunnen we de zijwand gaan voorboren.
Ook hier natuurlijk weer rekening houden met ongeveer 10 cm vanaf de buitenkant pas beginnen met boren, en ook weer ongeveer elke 10 cm het volgende gaatje. Natuurlijk ook hier weer 9mm vanuit de kant zodat je midden in het andere hout zit.
Ik ben begonnen aan de linkerkant met boren. Nadat het eerste gaatje erin zat heb ik er een schroef voor 3/4 ingedraaid zodat deze niet meer van z' plaats gaat. Vervolgens alle gaatjes afgetekend en het tweede gaatje geboord wat ongeveer in het midden zit. De reden hiervan is dat hout vaak een klein beetje rond loopt en nu kun je dit dus recht trekken.
Ook hier weer nadat het gaatje geboord is een schroef erin draaien voor 3/4.
Nu het meest rechtse gaatje boren en ook nu wee voor 3/4 een schroef erin.
De achterkant kan nu niet meer ten opzichte van de bodemplaat verplaatst worden. Dus nu kunnen we de rest van de gaatjes boren die in de bodemplaat komen te zitten.
In de zijwanden heb ik maar 1 schroefje gebruikt. Je stelt de zijwand zo, zodat deze precies gelijk ligt met de achterwand.

Nu boor je als eerste het bovenste gaatje en ook nu gelijk weer een schroef erin zodatHet maken van een houten aquarium ook de zijwand niet kan verschuiven ten opzichte van de achterwand. Daarna kun je de rest van de gaatjes boren, en eventueel opboren voor de afwerking.

We hebben de bak bijna droog in elkaar gezet. We gaan nu het volgende doen:Het maken van een houten aquarium
Kijk goed hoe de zijwand zit. Je ziet dat de kopkanten van het hout tegen de bodem en achterwand en straks ook tegen de voorkant aan zit. We halen de zijwand los.
Dit is een zijwand, deze heb ik afgeplakt ongeveer 7 mm van de kant af. Dit heb ik met de onderkant van de zijwand gedaan maar ook met de kant die tegen de achterwand komt en tegen de voorkant komt. Dit alles natuurlijk aan de binnenkant van het toekomstig aquarium. De onderste 3 foto’s zijn van de achterwand maar het gaat om het idee.


De reden dat het afgeplakt is is het volgende:Het maken van een houten aquarium
Deze kleine strookjes moeten heel maar dan ook heel goed opgeschuurd worden. We moeten de harslaag die hier zit heel “goed” beschadigen dus veel krasjes erin maken. Want straks komt hier net als bij een volglas aquarium kit. Als je hier niet goed schuurt dan zal de kit niet houden en heeft deze geen houvast.
Nu snap je ook dat we moeten afplakken want we willen de rest van de laag natuurlijk niet beschadigen anders zou de bak niet meer waterdicht zijn. Dit alles kun je ook met de andere zijwand doen.


De achterwand daar moet je even mee oppassen. Want zowel de onderkant van deHet maken van een houten aquarium achterwand als de 2 zijkanten van de achterwand steken door. Dus hier niet 7 mm schuren, maar houtdikte + ongeveer 7 mm. Dus 18mm + 7mm is dus 25mm wat geschuurd moet worden vanaf de zijkant.
De bodem gaan we natuurlijk ook afplakken en de toekomstige kitranden schuren. De voor- en achterkant van de bodemplaat schuren we vanuit de kant ongeveer 7mm en de zijwanden daar schuren we ook nu weer houtdikte + ongeveer 7 mm. Omdat de zijkant op de bodemplaat komt te staan.

Dit is het resultaat na het schuren. Als alles goed geschuurd is en stofvrij is gemaakt,Het maken van een houten aquarium kunnen we gaan beginnen met kitten. (Zorg er voor dat je de geschuurde delen niet met je vette vingers aanraakt. Dan hoef je niks vetvrij te maken.)

Nu gaat het echte werk beginnen.Het maken van een houten aquarium
Zorg ervoor dat de bodemplaat + zijwanden en achterwand vet en stofvrij zijn.
Leg als eerste even de bodem op z' kop, en schroef de schroeven er alvast een klein stukje in. (Dit zijn de schroeven voor de zijwanden.) Maar natuurlijk niet zo ver dat ze uitsteken. Als dat gedaan is draai je de bodem weer terug.


Nu gaan we kit op de zijkant van de bodem spuiten. Doe dit vooral niet te zuinig. Als jeHet maken van een houten aquarium het goed doet het je gelijk de kitrand voor de binnenkant in 1 x meegenomen. Het ziet er zo uit (zie ook al de schroeven aan de onderkant zitten).

Ik heb eerst 1 kant in de kit gezet zo heb je dus tijd genoeg om eerst dit rustig af teHet maken van een houten aquarium werken.
Nu de zijkant in de kit staat kunnen we de zijkant die aan deze zijde hoort erop zetten. Probeer de zijwand direct op z' plaats te krijgen zonder al te veel schuiven.
Als de zijwand op z' plaats staat schroef dan de buitenste schroef erin. Dit moet zonder problemen gaan, want het gaatje is al een klein beetje voorgeboord. Als het wel lastig gaat, zit of je zijwand nog niet goed op z' plaats of je hebt verkeerd voorgeboord of je hebt de verkeerde zijwand te pakken. Vervolgens schroef je de middelste schroef vast en uiteindelijk de andere buitenste schroef.
Dit alles komt er dus zo uit te zien. Bij de 3 schroeven die erin zitten zie je een veeg waar het kit weg is. Dit was om te voelen of de zijwand wel recht boven de bodem zat.

Alles zit nu goed op z' plaats dus nu kun je de rest van de schroeven erin draaien.Het maken van een houten aquarium
Vervolgens heb ik de kit wat aan de buitenkant te veel was over de kopse kant van het hout gesmeerd. Deze kant was namelijk nog niet goed beschermt tegen water. Er zal niet veel water daar komen, maar knoeien met waterverversen kan natuurlijk altijd. En nu is deze kant dus ook beschermd.
Dat ziet er dus als volgt uit.

Vervolgens gaan we de binnenkant afwerken. Dit gaat heel goed met een vinger die inHet maken van een houten aquarium zeepsop en water is gedoopt. Probeer niet in 1x de hele zijkant te doen met 1x je vinger in het zeepsop te dopen want dat gaat denk ik niet lukken. dus een paar keer je vinger in het zeepsop en dan over het kit.
Met dit als resultaat.


Dit hele verhaal herhalen we met de andere zijkant.Het maken van een houten aquarium

Nu de 2 zijkanten op z' plaats zitten is het verstandig om ook gelijk de achterwand te plaatsen.
De reden hiervan is dat de kit nog lang niet is “uitgehard’ dus we nog redelijk wat met de zijwanden kunnen doen zonder dat er ergens spanningen ontstaan in het kitgebeuren.
Ik heb de bak op z' kant gezet zo is het makkelijker om verder te gaan en de achterwand te plaatsen.


Denk er wel om de je de voorgeboorde zijkanten aan de bovenkant hebt liggen.Het maken van een houten aquarium
Schroef nu alle schroeven in de achterwand in de voorgeboorde gaatjes.
Vervolgens zet je alle zijkanten in de kit. Dus de kopsekant van de bodem, maar ook de kopsekanten van de zijkanten. Ook nu weer ruim voldoende kit gebruiken.
Het is nu verstandig dat je ff met z' 2en bent want dat is wel zo makkelijk om de achterwand in 1x op z' plaats te krijgen.

Als eerste heb ik de bodem vastgeschroefd. Ook nu weer eerst de zijkant daarna het midden en uiteindelijk de andere zijkant. Let vooral met de middelste schroef goed op dat de bodem gelijk is met de achterplaat.
Vervolgens heb ik de bovenkanten van de zijwanden recht onder de achterplaat vast gezet.
Nu dit alles gedaan is kun je alles afschroeven. De overtollige kit aan de buitenkant weer op de onbeschermde kopsekanten van het hout smeren en daarna de binnenkant afwerken, zoals ook al is beschreven bij de zijwanden.
Met dit als resultaat.

We gaan nu de voorkant erin maken.Het maken van een houten aquarium

Eigenlijk gaat dit precies het zelfde als de achterkant. Dus ook nu een plaat die de zelfde maat heeft als de achterkant als de achterkant voorboren enz. Zie beschrijving achterkant plaatsen.
Als alles voorgeboord is, en dus droog in elkaar gezet is. Halen we de voorkant er weer van af. En schuren de zijkanten weer op waar kit gaat komen. Nu gaan we het gat zagen waar het glas in komt, en vervolgens zet je de kopsekanten van het aquarium weer in de kit.

Ook nu eerst weer zijkant daarna het midden en dan de andere zijkant voorkant -Het maken van een houten aquarium bodem vastzetten voordat je de rest vast zet. Zie ook achterkant plaatsen.

En dit is uiteindelijk het resultaat tot nu toe.


Zoals je ziet heb ik er voor gekozen om 2 sparingen te maken waar straks het glas inHet maken van een houten aquarium komt.
Dat heeft 2 redenen.
1 Dit was voor mij goedkoper.
2 Wat constructie betreft komt het mij beter uit (ik wil zonder stabilisatie strips werken).

Wat ik met punt 2 bedoel is het volgende: Zoals jullie zien heb ik in het midden ookHet maken van een houten aquarium een plaat hout bevestigd. Deze zit zowel aan de voor als de achterkant vast. Heb dus eigenlijk het aquarium in 2 delen verdeeld. Hierdoor is de overspanning van links naar rechts gehalveerd. Dus buigt het hout veel minder waardoor ik denk dat ik geen stabilisatie strips nodig heb.
Een stabilisatie strip zit ook in volglas aquaria. het is het glasstripje wat aan de bovenkant van je aquarium haaks op de voorruit – achterkant en zijwanden staat. Als je 1 grote ruit wilt doen zou ik ook zeker stabilisatie strips gebruiken.
Ook dit kun je natuurlijk gewoon met betonplex doen. Zorg er wel voor dat deze strip dan ongeveer 4 a 5 cm breed is. En plaats deze strip ongeveer 1 cm onder de bovenkant.

De randen van de voorkant zijn 5 cm breed. Voor deze bakken is dat ruim voldoende. Er zit dus eigenlijk maar 32 mm in het aquarium. Hier komt het glas tegenaan.
Als je er voor kiest om een grotere bak te nemen breder dan 73 lang, dan zou ik er zeker voor kiezen om de randen wel iets breder te houden.

Ik heb voor 8 mm glas gekozen, omdat ik toch wel zeker wil zijn dat het glas het houd.Het maken van een houten aquarium Om te beginnen zet de kit in de zon en laat het lekker een beetje warm worden. Het voordeel hiervan is dat het ff soepeler is en dus makkelijker te verwerken. De glasplaatjes zijn ongeveer 0.5 cm kleiner als de ruimte maar het in past. Zo heb je straks nog ruimte om alles goed af te kitten. Zoals je ziet heb ik aceton op 1 van de plaatjes glas staan. Aceton werkt perfect om vet te verwijderen. Zorg er voor dat je glas zeer zeer goed schoon en vetvrij is. Vooral waar zo meteen kit komt moet echt voor 100% vetvrij zijn. Dus na het schoonmaken mag je NIET meer met je blote handen het glas pakken. Ik heb het glas gepakt met papier ertussen. Nu nog even wat opschuren van het aquarium. Ik bedoel natuurlijk de binnenkant van het aquarium waar straks het glas in komt te liggen. Ook hier weer schoonmaken met aceton. Het voordeel van aceton is, dat het zeer snel vervliegt.


Nadat alles goed schoon is gemaakt kunnen we gaan kitten. Doe niet te zuinig metHet maken van een houten aquarium kit. Alles wat te veel is kun je vrij makkelijk weghalen. Maar als je te kort gebruikt ben je er ziek van en wordt het een echte kledderboel omdat je dan je glas weer moet oplichten om toch nog wat kit ertussen te doen. Als je het glas erop doet druk deze dan stevig in de kit. En druk nu ook het lucht wat er eventueel nog tussen zit er tussenuit.
Dit is het eindresultaat.

Zet niet gelijk het aquarium overeind. Maar laat deze lekker een tijdje liggen. Door hetHet maken van een houten aquarium gewicht van het glas komt het glas lekker vast te zitten. Over een paar dagen ga ik dan eindelijk de bak vullen.

Vooraanzicht:


Bovenaanzicht:Het maken van een houten aquarium

Zoals het er nu naar uit ziet is alles dicht.Het maken van een houten aquarium

Hier 2 foto’s van het vullen van de bakken. Ik heb overigens de rechter kant maar tot de helft gevuld en de linker kant zit vol. Dit om te kijken of de tussenwand ook goed is afgesloten.

Dit alles laat ik 3 dagen zo staan. Daarna ga ik de overstortjes nog maken en deHet maken van een houten aquarium doorvoeren erin maken. Ook nog even de dekruiten maken en de tussenschotjes erin maken.
De bak is al in 2 delen verdeeld maar die 2 delen wil ik nog eens verdelen in 2 delen dus krijg straks 4 bakken. Deze scheidingswand wil ik niet van hout maken zoals in het midden, want in het midden was ook voor de constructie van de bak.
De nieuwe scheidingswanden ga ik van trespa maken. Ik heb zwart trespa op de kop weten te tikken en ga dit morgen op maat zagen. Trespa is heel hard en rot niet maar toch is het heel flexibel. Dit is overigens een test, ook voor mij om te kijken of dit werkt. Als je ook trespa wilt gaan verwerken voor bijvoorbeeld een lichtkap zorg er dan wel voor dat je een heel fijn zaagje gebruikt in je decoupeerzaag en de zaag echt al het werk laat doen dus zeker niet hard drukken. De zaag op stand 0 zetten wat voorwaartse beweging betreft, anders slaat de zaag de stukken uit het materiaal en krijg je dus geen mooie zaagsnede.

De roosters die je ziet liggen zijn van trespa. Dit is echt gevangenis werk echtHet maken van een houten aquarium tijdrovend, als je bedenkt dat elk sleufje 5 cm is en er ruim 50 in 1 plaatje zitten en er 8 plaatjes gemaakt moesten worden. Heb het gelukkig af en ze moeten nu alleen nog in het aquarium gelijmd worden.


Hier nog een foto van 1 bak, die ik doormidden heb gedeeld.Het maken van een houten aquarium

Geleiders zijn zo kan en klaar bij de bouwmarkt Hornbach te krijgen. Alleen nietHet maken van een houten aquarium vergeten ff op te schuren anders wordt het zeer moeilijk vast zetten.

Dit is dan het eind resultaat! Heeft U nog vragen over hoe je een houten aquarium kan bouwen of tips ga dan naar het volgende forum (Meldt je aan) en stuur of een persoonlijk bericht naar amerongen24 of zet een bericht in de topic – een houten aquarium zelf maken.