Julidochromis ornatus

Julidochromis ornatus

Julidochromis ornatus

Lengte: 9 cm - 5 cm
Legsel: 20 eieren
Aquarium: 60 cm - 60 liter
Voeding: Witte, zwarte muggenlaren, mysis, daphnia, artemia, vlokvoer etc.
Verspreiding: Wordt aangetroffen in het zuiderlijke deel van het meer, bij Kapamba en Uvira in Kongo.
Habitat: De J. ornatus wordt bij rotsachtige gebieden en overgangszonesaangetroffen. Op diepten van 5 tot 40 meter.


Ervaring: Een paar maanden geleden kocht ik op een beurs een leuke holenbroedersoort uit het tanganyikameer: Julidochromis ornatus. Ik kocht er vijf halfwas exemplaren, waaruit zich dan een koppeltje zou moeten gaan vormen. De vissen waren bestemd voor de twee meterbak, waarbij ze de Xenotilapia ochrogenys, Paracyprichromis nigripinnis en Neolamprologus multifasciatus gezelschap zouden gaan houden.
Nu, een aantal maanden later, heb ik inmiddels de eerste paar nesten gehad van een koppel, en de overgebleven drie weg moeten doen, omdat ze wegkwijnden door de overheersing van het koppel.
Qua uiterlijk zijn het hartstikke mooie visjes, waarbij ik de gele buikten opzichte van de zwarte banden en blauwe vinrand erg mooi vind.
Afhankelijk van hun humeur nemen de kleuren toe of af in intensiteit. In het geval van dreigen naar soortgenoten, maken ze zichzelf ook groter door de vinnen helemaal uit te zetten.
Wat het gedrag betreft, zijn ze in mijn bak redelijk vreedzaam naar andere soorten toe. Alleen als ze in de paringsmodus zijn dan willen ze wel eens hun territorium verdedigen tegen indringers, waarbij zelfs een 15 centimeter grote ancistrus geen genade krijgt. Naar de soortgenoten kunnen ze wel redelijk fel uit de hoek komen, vooral het heersende koppel kon er wat van richting de overige 3. Zoals gezegd zaten ze in een 2 meter bak,met 2 flinke rotsstapels waar voldoende schuilgelegendheid was, maar toch werden de overbodige 3 in een hoek gejaagd en gehouden. Dit heeft eruiteindelijk toe geleid dat ik ze maar verkocht heb, zodat er nu een koppel overgebleven is.

Al met al kan ik zeggen dat de Julidochromis ornatus een aanrader is voorde tanganyikaliefhebber, zowel geschikt voor de beginner als degevorderde.

Kweek: Het kweken van de J. ornatus gaat redelijk simpel. Reeds na een paar maanden had zich een koppel gevormd dat een aantal nesten voortgebracht heeft. Ik heb hier eigenlijk weinig van gemerkt, behalve dat ze op eens iets aggressiever naar de andere vissen waren. Niet lang daarna zag ik meerdere jongen zwemmen, ik gok dat er nu een stuk of 10 in de bakzwemmen. Aangezien ik minimaal 2 verschillende formaten heb geconstateerd tussen de jongen, vermoed ik dat er minimaal 2 verschillende nesten zijn geproduceerd.
Hoe krijg je ze aan het kweken? Vrij simpel. Ik deed gewoon elke week á 2 weken waterverversen (verschilt nogal eens) en elke dag goed voeren. Meestal gewoon vlokkenvoer, af en toe diepvriesvoer als bijvoorbeeldcyclops of watervlooien. Verder deden ze het zelf.
Om de jongen groot te brengen doe ik ook weinig extra's. Ze eten gewoon met de pot mee, en ik zet ze ook niet apart. Op deze manier weten er weleen aardig aantal te overleven, zeker ook omdat ik geen echte rovertjes inde bak heb zitten.