Julidochromis regani

Julidochromis regani

Julidochromis regani

Lengte: 10 cm - 13 cm
Legsel: 40 eieren
Aquarium: 100 cm - 160 liter
Voeding: Witte, zwarte muggenlaren, mysis, daphnia, artemia, vlokvoer etc.
Verspreiding: Bij Bujumbara en Nyanza Lac in Burundi. Bij Kigoma, Msalaba en Kipili in Tanzania. Bij Kalemie in Kongo. Bij Cameron Bay in Zambia.
Habitat: De J. regani bewoont de overgangszones op diepte van minder dan 10 meter.


Ervaring: De J. regani is een vrij rustige rotsbewoner. Hij kan daarom ook met veel soorten cichliden gehouden worden. De J. regani zal ook meestal als een bijvis gezien worden en niet als hoofdbewoner. Let alleen wel op welke Julidochromis u koopt vanwege het feit dat ze in gedrag en lengte erg verschillen.
Zoals hierboven staat wordt de vrouw groter dan de man. Het verschil tussen man en vrouw is ook vrij moeilijk te bepalen. Een aquariumwinkel die zich heeft gespecialiseerd in cichliden zal dan ook het geslacht bepalen via zijn buikpartij. Hier kijkt hij naar de genitale papil (kegelvormig orgaantje).
De Julidochromis regani is een goede cichlide om mee te beginnen. Hij heeft nog 4 familieleden die ook zeer interessant zijn.

Kweek: Deze cichlide moet als een koppel gehouden worden. Ze kunnen zowel gekweekt worden in een gezelschapsbak als in een speciaal aquarium ingericht voor deze Julidochromis. Als de man en de vrouw eenmaal een paar hebben gevormd en deze tot afzetting gaan. Dan zal het koppel een holte tussen de stenen uitkiezen en er kunnen dan zo’n 200 eitjes worden afgezet. Ze zullen hun jongbroed fel verdedigen ook als ze al groter zijn. De jongen zijn groot te brengen met net uitgekomen Artemia-NaupliĆ«n en als ze wat groter zijn kunt u ze fijngewreven droogvoer en fijn levend voer geven. Het is het best te voeren vanaf het moment dat de jongen vrijzwemmen. Dit gaan ze meestal doen na het teren van hun eierdooier. Voeren heeft dan geen zin. De kans is groot dat er al een nieuw nest is voordat het vorige nest groot genoeg is om elders in de bak te vertoeven. Ik had zelf 5 generaties jongen zitten en de oudste waren toen nog maar 2 a 3 cm.