Julidochromis transcriptus

Julidochromis transcriptus

Julidochromis transcriptus

Handelsbenaming: Julidochromis Kissi
Lengte: 7 cm - 5 cm
Legsel: 20 eieren
Aquarium: 60 cm - 60 liter
Voeding: Witte, zwarte muggenlaren, mysis, daphnia, artemia, vlokvoer etc.
Verspreiding: Komt voor in het noordwestelijke deel van het meer, bij Uvira; in het zuidoostelijke deel bij Sumazi (Tanzania), alsmede in de buurt van Katoto en Gombe in Zambia.
Habitat: De J. transcriptus wordt bij rotsachtige gebieden gevonden. Op diepten die variëren van 5 tot 25 meter.


Ervaring: Het is een vrij rustige vis die je houd als een koppel. Maar ik merk wel dat als ze een nest hebben ze zeer agressief worden. Zelfs tegen de Lamprologus multifasciatus waar ze normaal niks tegen doen en zelfs "onderdanig" tegen zijn. Ze blijven vooral tussen de stenen en af en toe zwemmen ze voor de stenen langs. Met het voeren komen ze wel tevoorschijn. Het is een goede combinatie met vele andere cichliden en ze zien er tevens zeer speciaal uit. Net zoals de Julidochromis marlieri. Bij de aankoop moet je wel oppassen dat je geen J. marlieri koopt want soms worden ze onder de verkeerde naam verkocht omdat ze op elkaar lijken.

Kweek: De 20-30 eieren worden afgezet in een hol en dat word verdedigd. Na 2 weken komen de jongen uit en na ongeveer een week na het uitkomen zult u de jongen kunnen spotten. Meestal worden de eitjes tegen het plafond van het hol afgezet. De jongen kun u na een aantal dagen Artemia-Naupliën voeren en fijn gewreven droogvoer.