Kweekverslag Triglachromis otostigma

Kweekverslag Triglachromis otostigma

Kweekverslag Triglachromis otostigma

Voor de kweek van mijn wildvang koppel Triglachromis otostigma heb ik een aquarium van 100x40x35 cm ingericht met een laag metselzand van ongeveer 10 cm dik. In de zandlaag zit vervolgens een buizenstelsel ingegraven, waarvan alleen de uiteinden net boven het zand uitkomen. Op deze wijze probeer ik de 24natuurlijke modderbodem, waarin de vissen in de natuur tunnels/holen graven, na te bootsen.

Na plaatsing van het wildvang koppel in het aquarium zijn ze direct fanatiek begonnen met graven. Het buizenstelsel is helemaal leeg gegraven en tevens blootgelegd. Het uitgegraven zand wordt zo hoog mogelijk tegen de voorruit gedeponeerd.

Aquarium Triglachromis otostigma

Inrichting aquarium Triglachromis otostigma

Wat betreft het gedrag. De vissen verblijven voornamelijk in het buizenstelsel. Wanneer ze hieruit komen, is dat om te eten of voor graafwerkzaamheden. Beide bezigheden voeren deze 'bulldozers' behoorlijk fanatiek uit. Qua voer geef ik ze afwisselend krill (diepvries), mysis (diepvries) of normaal vlokvoer.

Op 8 februari 2009 is het dan zover. Het wildvang koppel Triglachromis otostigma heeft voor het eerst eitjes afgezet en het broedproces van deze biparentale muilbroeder is begonnen!

Dag 1-4 (eitjes)
Op 8 februari zie ik voor het eerst dat de man aan het muilbroeden is. Het zijn zoveel eitjes dat hij zijn bek niet volledig dicht kan krijgen en ik de eitjes kan zien. De vrouw heeft geen eitjes in de bek.
Het koppel wisselt gedurende de eerste dagen meerdere malen per dag de jongen uit. Alleen de vis zonder eitjes komt eten als er wordt gevoerd. De betreffende vis met de eitjes komt wel kijken als er wordt gevoerd, maar neemt niets op. Omdat de vissen regelmatig de eitjes uitwisselen, kunnen beide vissen gedurende de broedperiode goed worden gevoerd. Over het algemeen zie ik de man vaker met de eitjes in de bek dan de vrouw.
Wat betreft het algemene gedrag van de vissen, valt op dat beide vissen nu vaker buiten het buizenstelsel rondzwemmen.

Triglachromis otostigma aan het muilbroeden

Dag 5-8 (larfjes)
Het gaat uitstekend met de broedzorg. Kijkend in de bek van de vrouw, lijken de eitjes ontwikkeld te zijn tot larfjes.
Het is een schitterend schouwspel. Ik heb tot nu toe pas 1 keer een uitwisseling buiten het buizenstelsel gezien. Hierbij konden de vissen mij niet zien.
De man en vrouw wisselen gedurende de komende dagen regelmatig de larfjes uit.

Op dag 7 een opvallend moment. De vrouw draagt de larfjes bij zich en de man wordt gevoerd. Nadat het voer bijna op is, wil de vrouw de larfjes uitwisselen, maar de man duidelijk niet. Ze zwemt hem achterna en duwt af en toe tegen zijn flank. Maar helaas, de man blijft druk de bodem afwaaieren met zijn borstvinnen op zoek naar kleine stukjes voer. Overigens zijn de larfjes op een later moment wel uitgewisseld.

Triglachromis otostigma man aan het muilbroeden

Triglachromis otostigma vrouw aan het muilbroeden

Triglachromis otostigma man aan het muilbroeden

Dag 9-12 (vrijzwemmers)
De jonge vrijzwemmers worden regelmatig losgelaten. Naar schatting zijn het 75 vrijzwemmers. Ze zijn zo’n 3 a 4 mm groot en hebben een licht vlekkenpatroon.
Gedurende de dagen valt op dat voornamelijk de man de broedzorg op zich neemt. Hij zwemt er dreigend tussen en omheen en neemt ze bij gevaar op in de bek. Hiernaast neemt hij regelmatig een aantal jongen terug in de bek om ze vervolgens kort daarna weer uit te spugen. De vrouw zwemt wel tussen en om de jongen, maar kijkt er minder naar om en vertoont een minder dreigende houding.

Triglachromis otostigma man met de vrijzwemmers

Onderstaand een filmpje van de man die de jongen uitspuugt. Let op de verticale houding van de man. In de eerste seconden spuugt de man de jongen uit. Halverwege neemt de man weer een aantal jongen op om vervolgens weer uit te spugen.

Dag 13

De jongen zwemmen vrij rond en worden niet meer in de bek opgenomen. De ouders verdedigen de jongen wel.

Dag 24
Naar schatting zijn er 50 jongen over van 7 a 8 mm groot.

Toen ik vandaag bij de bak kwam was het even schrikken. De jongen waren verdwenen en de ouders zwommen gewoon rond. Gelukkig kwamen de jongen na 5 minuten het buizenstelsel uit, nadat ik had gevoerd. Normaal zwemmen ze gewoon rond door de bak. Later op de avond zitten de jongen wederom allemaal verstopt in het buizenstelsel.

Triglachromis otostigma man met de jongen

Dag 45
De jongen zijn nu bijna 2 cm groot. Tussen de jongen zie je een duidelijk verschil in groei. Ze worden steeds mooier van kleur (zie het geel in de rugvin) en ze beginnen een grovere kaakstructuur te ontwikkelen.

Triglachromis otostigma met de jongen

Triglachromis otostigma met de jongen

Dag 60
Aangezien beide ouders agressiever worden richting de jongen, zijn alle jongen apart gezet. In totaal zitten er nu 30 jongen in een aparte bak. De jongen beginnen nu naast de gelige rugvin ook wat zwarte accenten in de vinnen te ontwikkelen. Kijkend naar het aantal overgebleven jongen, zijn er gedurende de broedperiode een behoorlijk aantal opgesnoept. Na de muilbroedperiode heeft voornamelijk de man de broedzorg uitgevoerd, dus ik ga er vanuit dat de vrouw de verdwenen jongen heeft opgesnoept.

Dag 72

De jongen zijn nu bijna 3 cm groot en zien er allemaal nog hetzelfde uit. Naarmate ze groter worden zal de zwarte vlek achter in de rugvin grotendeels verdwijnen en worden de eerste vinstralen van de rugvin van de man zwart (het welbekende zwarte pluimpje van de Triglachromis).
Het graafgedrag begint zich nu ook te ontwikkelen. Af en toe zie ik een jong een hap zand nemen en 20 cm verderop weer uitspugen. Zowel in het uiterlijk als in het gedrag beginnen de jongen echte Triglachromissen te worden.

Triglachromis otostigma jongen

Triglachromis otostigma jong

Triglachromis otostigma jong

Dag 87

Triglachromis otostigma jong

Dag 96
De jongen zijn inmiddels ruim 3 maanden oud (14 mei 2009). In het aquarium schat ik de jongen op 3,5 cm groot, echter na een exacte meting blijkt de grootte al 5 cm te zijn.

Einde van het kweekverslag
De afgelopen maanden heb ik mogen genieten van de broedzorg van de fascinerende Triglachromis otostigma. Voor een showaquarium is deze soort door het graafgedrag misschien minder geschikt, maar ik kan een ieder aanraden om een speciaal aquarium in te richten voor deze soort en net als mij te genieten van het bijzondere gedrag.

Tanganyikacichlide.nl bedankt Martin voor dit prachtige kweekverslag!