Lamprologus callipterus

Lamprologus callipterus

Lamprologus callipterus

Handelsbenaming: Julidochromis elongatus, Lamprologus Tembo.
Lengte: 16 cm - 6 cm
Legsel: 30 eieren
Aquarium: 100 cm - 160 liter
Voeding: Witte, zwarte muggenlaren, mysis, daphnia, artemia, vlokvoer, kleine vissen etc.
Verspreiding: Komt in het gehele meer voor.
Habitat: De L. callipterus leeft in lege slakkenhuizen die zich op een zanderige bodem bevindt op diepten van 10 tot 35 meter.


Ervaring: De in het Tanganyikameer levende Lamprologus callipterus is een bijzonder beestje. Neem bijvoorbeeld het feit dat de man, eenmaal volwassen, meer dan 12 maal zo zwaar is als de vrouw. Dit extreme verschil in gewicht is verhoudingsgewijs de grootste die de natuur kent. De lengte van een volwassen man ligt dan ook zo rond de 16 cm. De lengte van een volwassen vrouw is slechts 6 cm. Ze kunnen in aquaria vanaf 80 cm gehouden worden. In kleine bakken wel als soortaquarium natuurlijk. Er dienen voldoende schelpen aanwezig te zijn voor de vrouwen en eventueel jongbroed. De L.callipterus is een rustige vreedzame vis, maar blijft een rover. Voornamelijk de man kan een haringcichlide zien als een lekkere snack. Ook kleine vissen en jongen staan op het menu, denk daar aan. Medebewoners dienen fysiek niet te lijken op de L. callipterus, de man zal zijn territorium verdedigen tegen gelijkende indringers. Synodontis is bijvoorbeeld volledig getolereerd in het territorium. De volgroeide mannen hebben graag een holletje als schuilplaats.

Kweek: De volwassen mannen leven, zoals gezegd, met een harem vrouwen. Maar, dat wil niet zeggen dat hij ook daadwerkelijk de eitjes van de vrouwen bevrucht. De halfwas mannen hebben een slimmigheidje uitgevonden om tóch voort te planten. Halfwas mannen kunnen, binnen enkele seconden, de vlekken die een L.callipterus vrouw typeert, namaken. Ze zien er dan (bijna) zo uit als een vrouw. Bovendien zijn ze ongeveer dezelfde grootte als de vrouwen. Op deze wijze kunnen ze vrij gemakkelijk het territorium van de volwassen L.callipterus man binnenzwemmen. Deze merkt het bedrog pas na enkele seconden. Precies genoeg om letterlijk bij een vrouwtje in de schelp te duiken en haar eitjes te bevruchten. (Zie ook de film: “Lake Tanganyika, Jewel of the Rift” na 34:40). Volgens deze film blijven sommige L.callipterus hun hele leven klein.
De vrouwtjes zetten ongeveer 30 eieren af in de schelp. De volwassen man zwemt er dan overheen en probeert zo de eieren in de schelp te bevruchten. Als de jongen rondzwemmen kun je ze voeren met artemia.