Lamprologus caudopunctatus

Lamprologus caudopunctatus

Lamprologus caudopunctatus

Lengte: 8 cm - 7 cm
Legsel: 75 eieren
Aquarium: 80 cm - 100 liter
Voeding: Witte, zwarte muggenlaren, mysis, daphnia, artemia, vlokvoer etc.
Verspreiding: Komt in het zuidelijke deel van het meer voor van Kapampa (Kongo) en Kala (Tanzania).
Habitat: De L. caudopunctatus houd zich op bij de overgangsgebieden op diepten van 5 tot 20 meter.


Ervaring: Lamprologus caudopunctatus had onder een steen in mijn showbak afgezet.
In het holletje krioelde het weldra van de jonge visjes die fel verdedigd werden door de ouders. Nu was het geval dat een aantal Synodontis lucipinnis die de bak ook bevolkten zich er weinig van aantrokken en vooral ‘s nachts eens kwamen winkelen om te zien of er nog een hapje jonge caudo te halen was.
Groot was mijn verbazing toen ik ‘s avonds voor de bak zat en zag dat het vrouwtje het holletje aan de buitenkant met zand dichtmaakte.
De Synodontis vonden geen jongen meer en het vrouwtje maakte ‘s ochtends het holletje weer open…..
Een aanzienlijk aantal jongen waren van dat nest grootgebracht.

Kweek: Het geslacht van de L. caudopunctatus is bij het mannetje te herkennen aan de rand van zijn staart, dit is een ragfijne dunne gele streep en vrouwtjes hebben dit niet. U kunt ook voor de zekerheid de geslachtsopening nakijken. Je kunt de L. caudopunctatus in een gezelschapsbak of speciaal aquarium kweken. In dit aquarium heb je vooral rotsen en schelpen nodig. In een speciaal aquarium kun je ook gebruik maken van bloempotjes of keramisch schuilplaatsen. Het bloempotje moet op zijn kop worden neergezet. Het kleine gaatje (normaal de onderkant) zal vergroot moeten worden. Waardoor beide partners hun hol kunnen binnengaan.
De L. caudopunctatus kan zo’n 75 eitjes leggen die ongeveer na 3 a 4 dagen uitkomen en dan teren op hun eierdooier. Als de eierdooier op is dan zullen ze gaan vrijzwemmen waardoor je ze Artemia-Naupliën kan voeren. U kunt als ze wat groter zijn ook bosmiden, cyclops en fijn gewreven vlokvoer voeren. De ouders verdedigen de jongen goed, maar zijn verder niet al te agressief.

Extra informatie: De naam caudopunctatus is niet zomaar gekozen, want het betekend “staart” (caudo) “met stipjes” (punctatus). Dit zie je goed op de foto’s die bij dit artikel staat.