Lamprologus leloupi

Lamprologus leloupi

Lamprologus leloupi

Lengte: 8 cm - 7 cm
Legsel: 75 eieren
Aquarium: 80 cm - 120 liter
Voeding: Witte, zwarte muggenlaren, mysis, daphnia, artemia, vlokvoer etc.
Verspreiding: Komt voor langs de centrale oevers van het meer. De L. leloupi komt voor in plaatsen die tegenover elkaar liggen, bij Cape Kungwe (Tanzania) en tussen Cap Tembwe en Kapampa (Kongo).
Habitat: De L. leloupi wordt gevonden op de ondiep gelegen overgangszones boven de rotsen, in grote groepen.


Ervaring: Deze soort heeft bij mij in een meterbak gezeten in een klein groepje van 4 stuks (2 man en 2 vrouw).
Medebewoners waren een koppel Altolamprologus compressiceps, een enkele Lamprologus tretocephalus en een groep van 6 stuks Synodontis lucipinnis.
Deze soort is niet echt bodemgebonden te noemen, maar zwemt, in tegenstelling tot zijn neef de Lamprologus caudopunctatus meer midden en bovenin de bak, behalve wanneer er een legsel op komst is.
Wanneer er een legsel op komst was, was er een sterk verhoogde agressie merkbaar. Deze agressie was in deze perioden hoofdzakelijk gericht naar de synodontissen en naar de eigen soort.
Ook buiten broedperiodes hadden de Syno's het regelmatig zwaar te verduren, maar de Intraspecifieke agressie was dan nihil.
Ontdanks deze agressie naar de Syno's zag ik deze toch de gehele dag, maar dat komt omdat die groep uit 6 stuks bestond.
Tevens vindt ik deze soort in het algemeen wel wat agressiever dan zijn neef de Lamprologus caudopuctatus.
Als ik nogmaals een kans krijg deze soort te houden zal ik dat zeker doen, maar dan met een grotere groep dan nu.
Dat was bij de aanschaf van deze dieren niet mogelijk, daar het de laatste 4 waren die te koop waren, en nabestellen was zo goed als onmogelijk voor deze zeldzame soort.

Kweek: Ik had een klein groepje van 4 stuks, maar tot nakweek is het helaas nooit gekomen. Wel is er 2x een legsel geweest, die het beide niet hebben overleefd door de aanwezigheid van de Synodontis groep.