Lamprologus multifasciatus

Lamprologus multifasciatus

Lamprologus multifasciatus

Lengte: 4 cm - 4 cm
Legsel: 10 eieren
Aquarium: 60 cm - 60 liter
Voeding: Witte, zwarte muggenlaren, mysis, daphnia, artemia, vlokvoer etc.
Verspreiding: Komt slechts voor in de Zambiaanse wateren van het meer.
Habitat: De L. multifasciatus wordt gevonden op een diepte van 10 tot 25 meter in de nabijheid van slakkenkerkhoven.


Ervaring: De multifasciatus ook wel bekend als multi's zijn normaliter een sterke, rustige en vriendelijke cichlide soort, echter wanneer het territorium verdedigd wordt kan een behoorlijke agressie vertoond worden. Deze interessante cichlide kan goed gehouden worden in een aquarium van minimaal 60 liter, hierbij denkend aan bijvoorbeeld koppel of één man en 2 á 3 vrouwen. Diverse personen geven aan dat deze vis al gehouden kan worden in een aquarium van 30 cm, maar uit ervaring blijkt dat dit niet echt een optie is. Het liefst wordt deze soort gehouden in groepjes van 10 á 12 stuks, hierbij komt het natuurlijke gedrag het beste naar voren. Dit kan natuurlijk alleen als je ook een ruim genoeg aquarium hebt. Let op: sommige personen raden aan om de vissen bij verschillende winkels te kopen om zo vers DNA te krijgen voor de voortplanting en hiermee afwijkingen te voorkomen, mijn ervaring is dat als je multi's uit verschillende winkels bij elkaar zet, agressie een probleem kan worden, deze vis is redelijk eenkennig, namelijk naar hun eigen familie. Zodra er een verstoring in de verstandhouding is ontstaan, zal dit vrijwel niet meer veranderen. Tevens kan dit de voortplanting gaan verstoren aangezien ze alleen nog maar bezig zijn om hun territorium te verdedigen. Om deze redenen raad ik aan om de groep in één aankoop mee te nemen en hierbij lettend op leeftijd. Bij een jonge groep multi's zullen namelijk makkelijker koppels gaan vormen.
Tevens is het pas mogelijk om een tweede cichlide soort bij de Multifasciatus te plaatsen als je een aquarium van 120 cm hebt, het liefst nog groter dan dit aangezien ze niet alleen op de bodem verdedigen, maar ook ruim boven het territorium.
Voordat je de multi's koopt is het belangrijk te weten of de viswinkel/leverancier zijn vissen houden behandeld of onbehandeld kraan water, hier kan je dan namelijk jouw water waarden op instellen en hiermee een moeilijke overgang naar een nieuw aquarium voorkomen. Bij voorkeur worden de Multifasciatus gehouden in water wat is afgestemd op de natuurlijke waarden zoals hier onder aangegeven:

pH: 8.0 á 8.5
gH: 11.0 á 16.0
kH: 13.0 á 20.0

Bij deze waarden zal je beduidend minder tot geen irritatie waarnemen, als de pH of gH/kH waarde te laag is zal je ze snel over het zand of langs de stenen zien schuren. Om deze hardheid te verkrijgen kan je kalk houdende stenen in je aquarium plaatsen, hierbij moeten de stenen wel in heet water weken zodat je niet opeens een explosie aan H waarde tegen komt. Of je kunt bij de betere aquarium zaken een poeder halen waarmee je de waarden op een goed niveau krijgt. Ik heb beide methoden gebruikt en heb geen problemen ondervonden, de vissen merken hier niks van, mits de verhoging van de waarden geleidelijk gebeurt.
Verder zijn de volgende punten belangrijk voor de inrichting van het aquarium:

- Neem als bodem bedekking een kleine laag zand (1 cm). De L. multifasciatus komt in de natuur nooit in aanraking met zand en kent het daarom ook niet. Deze visjes zullen vaak niet stoppen met graven tot het zand helemaal verdwenen is en er alleen nog maar slakkenhuizen liggen.
- Zorg voor voldoende schelpen. Hierbij denkend aan minimaal 3 schelpen per vis. Wees hier niet te zuinig mee aangezien dit een primaire behoefte is voor dit kleine visje. Ze zullen hier niet in gaan wonen, maar eigenen de schelp wel toe en zullen deze als schuilplek en broedplek gebruiken. Tevens maken sommige personen ook de fout door aan te nemen dat koppels schelpen delen, dit is niet waar! Elke vis heeft zijn eigen schelp(en).Bij een tekort aan schelpen zal het geen ramp zijn, aangezien zij ook tussen de stenen kunnen gaan verschuilen, maar het is verre van ideaal.
- Neem planten die in het meer zelf voorkomen, dit in verband met de hoge pH en gH/kH waarden. Veel planten die je normaal in het aquarium terug vind zullen hier niet overleven. Tevens hoef je niet bang te zijn dat de vissen de planten stuk maken, zij hebben hier geheel geen aandacht voor, het enige wat je soms merkt is dat zij bij het graven de wortels van planten bloot leggen of een plantje om valt.

Zodra je de vissen geïntroduceerd hebt aan hun nieuwe omgeving zal je al snel zien dat ze ieder hun eigen territorium gaan kiezen. Nadat de gebieden en schelpen zijn verdeeld zal je al snel zien dat ze beginnen om hun schelp in te graven, dit zal voornamelijk door het vrouwtje gedaan worden. Dit graven zullen ze doen door zand in de bek te nemen en dit op een andere plek (vaak een ander zijn territorium) weer uit te spugen of door plat op de bodem te liggen en met de staart vin heftig heen en weer te gaan. Tevens gaan ze sjouwen met steentjes, schelpjes en dingen die het territorium vervuilen. Dit is erg grappig om te zien, zeker als het object wat zwaarder is. Ze zullen niet snel opgeven. Je zal je ook verbazen hoe snel vorderingen in het graven zichtbaar zullen zijn.

Ook zal je dan snel zien dat ze hun territorium gaan verdedigen, dit doen ze door hun flanken (zijkant) aan elkaar te tonen en hierbij de vinnen volledig te spreiden. Tevens zal je bij zwaardere bedreigingen zien dat ze ook de kieuwen open zetten om een grotere en agressievere indruk achter te laten. Vaak zullen ze het alleen bij waarschuwingen houden en zich daarna weer afwenden en verder gaan waar ze mee bezig waren. Mocht het toch uitkomen op vechten dan bijten/pakken ze elkaar vast bij de lip, de gene die het eerst was heeft de lip dan zo vast dat de ander niks anders kan dan zich los te trekken of geheel stil te houden waardoor de ander al snel los laat. Dit soort aanvaringen zullen vrijwel niet tot beschadigingen of verwondingen leiden.

Al met al is het een leuke en vooral interessante vis om te houden, ook voor beginners die een beetje bekend zijn met water waarden in stand te houden.

Kweek: Bij een goede verstandhouding tussen de vissen is de kweek vrij makkelijk. Zoals hiervoor vermeld zal een jonge groep automatisch koppels gaan vormen en overgaan tot voortplanting. Het verschil tussen man en vrouw is in het begin helaas niet te zien, pas als ze een stuk gegroeid zijn is het verschil te zien aan de grootte van de vis. De mannen worden ongeveer 4 cm. en de vrouwen 3 á 3.5 cm. Wil je echt een koppel aanschaffen dan zal je vissen moeten nemen die al wat ouder zijn. Zodra het paren begint zal het vrouwtje de man naar haar schelp gaan lokken, zij zal de schelp in gaan en de eieren leggen. Dit zullen er ongeveer 10 zijn. Hierna zal het vrouwtje de schelp verlaten en de man zijn werk laten doen. Omdat het mannetje een stukje groter is zal hij meestal niet de schelp in kunnen en zal hij daarom met de staart in de schelp gaan hangen en zo de eitjes bevruchten. Na een aantal dagen zullen de eitjes uit komen en zullen de pasgeboren visjes zich vooral in de schelp bevinden totdat ze groot genoeg zijn om zelf met de ouders mee te gaan. Hierna zal je broedzorg gaan zien, dit houd in dat de ouders de kinderen bij zich houden tijdens de opvoeding, ook na de opvoeding worden de diverse generaties geaccepteerd en zal er over het algemeen geen afstoting van de groep plaats vinden.

Extra informatie: De Lamprologus multifasciatus wordt vaak ook wel Neolamprologus multifasciatus genoemd, dit is echter niet juist. De multifasciatus hoort bij de Lamprologus familie.
Althans voor nu, want de geleerde zijn het er nog niet over eens.

Ook lijken ze erg op de Lamprologus similis waardoor deze soorten nog wel eens verward worden. De L. multifasciatus heeft als basis lichte kleur met donkere strepen en de similis heeft als basis een donkere kleur met lichte strepen.