Lamprologus ocellatus

Lamprologus ocellatus

Lamprologus ocellatus

Lengte: 6 cm – 4 cm
Legsel: 15 eieren
Aquarium: 60 cm – 60 liter
Voeding: Witte, zwarte muggenlaren, mysis, daphnia, artemia, vlokvoer etc.
Verspreiding: Komt voor in het gehele meer.
Habitat: De L. ocellatus komt in en nabij lege slakkenhuizen voor op diepte van 10 tot 40 meter.


Ervaring: De L. ocellatus is een erg robuust slakkenhuiscichlide. Hij wordt niet heel groot maar laat zich absoluut niet kennen en zal dan ook elke confrontatie aangaan. Hiervan een goed voorbeeld is, dat als je de voorruit schoonmaakt met bijvoorbeeld je hand, dat de L. ocellatus je hand aanvalt. De L. ocellatus wordt alleen als koppel gehouden in aquaria. Het kan namelijk voorkomen, dat als je bijvoorbeeld 2 mannen en 2 vrouwen in een meterbak onderbrengt, dat dit tot doden kan leiden. Verder is het een mooie cichlide om mee te beginnen.

Kweek: Onderscheidt van man en vrouw zijn bij mijn slakkenhuiscichlideen niet heel moeilijk te zien. Het eerste punt is natuurlijk de grote. Als 2de de rugvin, bij de vrouw is het einde van haar rugvin wit en bij de man niet. Deze verschillen zijn het makkelijkste te zien bij volwassen slakkenhuiscichlideen. Bij een nog kleine L. Ocellatus zijn deze kenmerken vrijwel niet te zien.

Deze slakkenhuiscichlide is niet moeilijk te kweken de eitjes worden in de schelp afgezet van de vrouw. Het aantal eitjes zal rond de 15 eieren liggen. Deze eitjes worden zowel door de vrouw als door de man bewaakt. In een speciaal aquarium worden de kanzen vrij klein dat ze opgegeten worden. In een gezelschapsbak dus met meerdere cichlides wordt dit moeilijker maar niet onmogelijk.
Als eenmaal de eitjes gelegd zijn dan duurt het 3 dagen voordat ze uitkomen hierna zullen ze ongeveer een week teren op hun dooierzak. Als hun dooierzak op is dan worden het vrijzwemmers en kun U ze verse Artemia-Naupliƫn voeren. En dit voeren tot ze groter voer kunnen opeten.