Lamprologus ornatipinnis

Lamprologus ornatipinnis

Lamprologus ornatipinnis

Lengte: 10 cm - 5 cm
Legsel: 15 eieren
Aquarium: 80 cm - 100 liter
Voeding: Witte, zwarte muggenlaren, mysis, daphnia, artemia, vlokvoer etc.
Verspreiding: Komt voor bij Kigoma en bij Kalemie in Kongo.
Habitat: De L. ornatipinnis wordt aangetroffen in en nabij lege slakkenhuizen op een modderige of zanderige bodems met een diepten van 10 tot 100 meter.


Ervaring: Mijn ervaring is dat deze slakkenhuis cichlide een makkelijke vis is, welke niet agressief is naar andere soorten, ze verdedigen wel hun slakkenhuizen. Naar soort genoten kunnen ze agressief zijn het is dan ook aan te raden om een koppel in het aquarium te doen. Het is mij opgevallen dat in niet alle vrouwen geaccepteerd worden door de man. Bij mij was het geval dat er een single man in een 120 cm aquarium (300L) zwom en deze verjaagde een nieuwe bij geplaatste vrouw. Hoe de vis kwa agressie in een gezelschap aquarium als koppel met jongen is kan ik nog niet vertellen, omdat de vissen bij mij in een kweek aquarium zitten. Ik hoop binnenkort hier meer over te kunnen vertellen als een koppel in mijn gezelschap aquarium word geplaatst.

Kweek: De kweek is redelijk eenvoudig zolang je maar een stel hebt, en beschikt over een zand bodem en schelpen. Ik heb zelf een stel in een kweek bak zitten van 80x40x40 welke in tweeën gedeeld is met Vallisneria en een 30 tal slakkenhuizen welke verspreid over de twee gedeeltes bak liggen. Als het moment daar is dat de vrouw voor een van de slakkenhuizen zal gaan liggen wapperen, heb je kans dat je binnen een paar dagen al jonge vis kan zien welke zo klein zijn als een spelde knopje 2 á 3 mm. De nest grootte schat ik zo tussen de 20 a 25 jongen er word geschreven in de boeken &#177 15 stuks maar mijn ervaring is dat het er ook meer kunnen zijn. In het begin zullen de jonge in de buurt blijven van het nest maar binnen een week of 2 zodra ze wat groter zijn gaan ze verspreiden door de bak. De jongen zijn zeer moeilijk te ontdekken daar zij een perfecte schutkleur hebben. Ik herkende de jonge aan de zwarte oogjes welke boven het zand op ongeveer ± 2 cm afstand zwommen. Zodra de jonge groter worden ± 3 cm zullen ze proberen om een eigen territorium te maken, het is dan ook aan te raden om meerdere schuilplaatsen te hebben voor de jongen. De jongen van 3 cm en groter zwemmen bij mij in het andere compartiment.