Lamprologus similis

Lamprologus similis

Lamprologus similis

Handelsbenaming: Multifasciatus Big Eye.
Lengte: 4 cm - 3 cm
Legsel: 10 eieren
Aquarium: 60 cm - 60 liter
Voeding: Witte, zwarte muggenlaren, mysis, daphnia, artemia, vlokvoer etc.
Verspreiding: Komt in het zuidelijke deel van het meer voor maar ontbreekt in de Zambiaanse wateren.
Habitat: De L. similis wordt rond slakkenkerkhoven gevonden op diepten van 10 tot 30 meter.


Ervaring: Het zijn vrij vriendelijke en makkelijke vissen die in een relatief klein aquarium gehouden kunnen worden. Bijvoorbeeld in een 60 liter aquarium 2 man en 4 vrouwen. Ze kunnen als koppel of harem gehouden worden. Alleen om hun natuurlijke gedrag tot zijn recht te laten komen wordt aangeraden deze vissen in een groep van min. 10 stuks te houden maar wel altijd meer vrouwen als mannen. Omdat ze in hun natuurlijke omgeving ook in grote kolonies leven. Af en toe is er wel wat onenigheid maar normaal gesproken vallen er geen gewonden. In het aquarium is niet meer nodig als zand en een hoop schelpen. De schelpen die hier vaak voor gebruikt worden zijn escargots. Zorg dat voor iedere vis minimaal 2 schelpen aanwezig zijn. Stenen kunnen er bij gebruikt worden alleen zullen ze deze sneller links laten liggen. Bij gevaar of in de avond maken ze gebruik van de schelpen. Overdag zal je ze er niet snel in zien zitten tenzij ze ergens van schrikken. Ze hebben allemaal een eigen territorium welke ze niet snel zullen verlaten behalve voor eten. De mannen showen elkaar de flanken om te laten zien tot waar hun territorium is. Deze vissen graven ook zeer veel. Dus hoge hopen zand en diepe kuilen zijn zeker geen uitzondering.

Kweek: Het verschil tussen man en vrouw is alleen te zien aan het grote verschil. De mannen worden meestal maximaal 5 cm. en de vrouwen maximaal 4 cm. Dit maakt het dus lastig bij het aanschaffen als je de verhouding man/vrouw wilt bepalen.
Voor het paren zal de vrouw de man het slakkenhuis in proberen te lokken. Dit doet ze met gespreide vinnen schuin met de kop naar beneden. De vrouw zal als eerst het slakkenhuis ingaan en haar eieren leggen (maximaal 30 stuks) waarna de man deze bevrucht. Als de opening te klein is voor de man zal hij dit vanaf de opening doen en de schelp niet ingaan. De vrouw zal de eieren bewaaieren. Blijkbaar doet ze dit niet continu of in lange periodes gezien ik het vrouwtje nooit lang in een slakkenhuis heb zien zitten. De eieren komen 2 tot 3 dagen later uit. Alleen zullen de jongen zich in het slakkenhuis op houden. Na ca. 1 week laten ze zich voorzichtig zien. Echt broedzorg heb ik niet kunnen opmerken. De reden kan zijn dat ze bij mij in een soort aquarium zitten. De ouders en andere similissen zullen de jongen niet opeten.

Extra informatie: De Lamprologus similis wordt ook wel multifaciatus big eye genoemd. Ze lijken ook erg op de Lamprologus multifaciatus waardoor deze soorten nog wel eens verward worden. De L. similis heeft als basis een donkere kleur met witte strepen die door lopen tot op de kop. De L. multifaciatus heeft als basis een lichte kleur met donkere strepen welke net achter de kieuwen stoppen.