Lates soorten

Lates

Lates

De familie Lates is een baarsachtige die een viertal varianten kent in het Tanganyika meer. De vier soorten zijn de Lates angustifrons, Lates mariae, Lates microlepis en de Lates stappersii. Over deze soorten is nog niet veel onderzoek naar gedaan dus daarom zal de informatie ook heel gering zijn. Dit heeft ook de reden dat deze 4 soorten niet gehouden worden in een aquarium vanwege de lengte. Eigenlijk zou de Lates stappersii wel gehouden kunnen worden maar deze zijn ook niet zomaar te krijgen. Alle 4 de varianten worden gevonden in het gehele meer.
Hieronder zal ik de 4 varianten weergeven met wat eigenschappen.

De Lates angustifrons wordt in de natuur ruim 2 meter lang en weegt ruim 100 kilo. De L. angustifrons is hierbij ook 1 van de grootste roofvissen uit het meer. Het dieet van deze Lates bestaat hoofdzakelijk uit dierlijk voedsel, waarmee het zich voedt door te jagen op macrofauna het is namelijk een roofvis.

De Lates mariae kan een maximale lengte bereiken van 80 cm. Het dieet van deze baarsachtige bestaat uit dierlijk en plantaardig voedsel, hij voedt zich door te jagen op macrofauna het is namelijk een roofvis.

De Lates microlepis kan maximaal 93 cm lang en 8.300 gram zwaar worden. Van de zijkant gezien heeft het lichaam van de vis een normale vorm, van voren gezien is de vorm het best te typeren als gedrongen. De kop is min of meer recht. De ogen zijn zijn symmetrisch en normaal van vorm. Het dieet van deze baarsachtige bestaat hoofdzakelijk uit dierlijk voedsel, waarmee het zich voedt door te jagen op macrofauna het is namelijk een roofvis.

De Lates stappersii kan een maximale lengte bereiken van 45 cm. Van de zijkant gezien heeft het lichaam van de vis een normale vorm, van voren gezien is de vorm het best te typeren als ovaal. De kop is min of meer recht. De ogen zijn zijn symmetrisch en normaal van vorm. Het dieet van deze baarsachtige bestaat hoofdzakelijk uit dierlijk voedsel, waarmee het zich voedt door te jagen op macrofauna het is namelijk een roofvis.

Alle 4 de varianten zijn niet gevaarlijk voor de mens. De 4 varianten zijn voor de visserij van aanzienlijk commercieel belang. Bovendien wordt er op de vis gejaagd in de hengelsport.