Lepidiolamprologus kendalli

Lepidiolamprologus kendalli

Lepidiolamprologus kendalli

Lengte: 22 cm - 20 cm
Legsel: 100 eieren
Aquarium: 200 cm - 650 liter
Voeding: Kleine vissen, ongewervelden, mysis, artemia, krill, mosselen, brine shrimps en vlokvoer.
Verspreiding: Komt voor in het zuidelijke gedeelte van het meer,van Nkamba Bay (Zambia) tot aan Kala (Tanzania).
Habitat: De L. kendalli wordt aangetroffen in de rotsachtige gebieden op dieptes van 3 tot 45 meter


Ervaring: Deze vis is zeer rustig naar andere grotere cichliden toe, hij laat ze dan ook volledig met rust zolang ze hem niet lastig vallen.
Hij heeft niet echt een territorium en gaat gewoon daar liggen waar hij zin heeft,andere medebewoners maken graag plaats voor hem.
Het vaakst is hij te vinden op of nabij de bodem in de buurt van de rotsen, vandaar ook een echte holenbroeder.
Qua bakmaat zou hij eventueel best wat kleiner kunnen aangezien hij geen echte zwemmer is en mits je hem alleen houdt zonder vrouwtje.
Als je deze soort in een paartje wil houden (zoals ik) dan is die twee meter baklengte wel hard nodig, als die twee elkaar eens een dag niet liggen dan valt het ook meteen op dat het vrouwtje uiterst links haar plekje zoekt en de man blijft dan wat meer uiterst rechts in de bak.
Als een man en vrouw elkaar eenmaal gevonden hebben en het gaat goed dan blijven ze vrijwel onafscheidelijk van elkaar, op de echtelijke ruzie's na dan natuurlijk, dan geven ze elkaar een paar dagen de ruimte.
Het verschil tussen man en vrouw is op het oog al redelijk goed te zien als je ze wat groter koopt omdat de man behoorlijk wat sneller groeit dan het vrouwtje,anders zijn ze alleen te sekse op geslachtspapil.
Het mooie is het veranderen van kleuren (lees intenser) als hij gaat jagen op levende prooi.
Hij springt daadwerkelijk boven het wateroppervlak uit om zijn prooi te vangen en zet daarbij zijn kieuwen (keel) geheel op.
Het is een echte blikvanger en hield hem als bijvis, maar tegenwoordig is het wel de koning van de bak die de meeste aandacht opeist.

Kweek: Heb geen ervaring met de kweek van deze beauty's. Het is een holenbroeder die graag op de bodem in een hol de eieren afzet,die weer door beide ouderdieren bewaakt worden.