Lepidiolamprologus lemairii

Lepidiolamprologus lemairii

Lepidiolamprologus lemairii

Lengte: 26 cm - 13 cm
Legsel: 80 eieren
Aquarium: 200 cm - 750 liter
Voeding: Kleine vissen, ongewervelden, mysis, artemia, krill, mosselen, brine shrimps en vlokvoer.
Verspreiding: Komt voor in het gehele meer.
Habitat: De L. lemairii wordt doorgaans aangetroffen in rotsachtige habitats en de overgangszones op een diepte van 0 tot 100 meter.


Ervaring: Het lastige is dus dat het mannetje ontzettend groot word en zijn bek in verhouding nog drie keer groter, het is dus makkelijk te raden dat een flink deel van je vissen hierin kan gaan verdwijnen zodra die de 15 cm gaat passeren. De vrouwtjes daarintegen blijven kleiner, maar dan nog zie je het verschil met de grootte van hun bek ten opzichte van andere cichliden.
Aan de andere kant is het verder een heel rustige, haast slaperige gevlekte vis die ergens hangt, ligt of een beetje zwemt, je zal er geen last van hebben zolang ze nog klein zijn. Het is een bijzondere vis om te zien bewegen/hangen.
Het wordt dus aangeraden deze schitternde jager niet bij kleine vissen te zetten wegens dat dure maaltijden zijn. Laat ze ook bij andere jagers zitten of de wat grotere cichliden waardoor ze geen andere vissen kunnen opeten.

Kweek: Bij mij werd het mannetje al vlug steeds verjaagd door mijn L. elongatus man en hij legde verstopt tussen de rotsen het loodje.
Ik ga er ook verder niet mee verder, omdat het mannetje namelijk zo groot word en je vissenkeus daardoor sterk beperkt word, anders was het een aanrader geweest voor iedere bak mits je eerst de bek eens goed bekijkt voor je hem/haar bij je andere vissen gooit.
Heb je bv Frontosa’s of andere flinke vissen die het liefst boven de 15 cm zijn, dan kun je ze er gerust bij gooien, het zijn echt lievertjes.