Limnochromis staneri

Limnochromis staneri

Limnochromis staneri

Lengte: 20 cm - 20 cm
Legsel: 200 eieren
Aquarium: 150 cm (1 vis) of 200 cm (meerdere vissen)
Voeding: Droogvoer, diepvries en levend voer.
Verspreiding: Geëxporteerd vanuit het zuidelijk deel van het meer, maar komt hoogstwaarschijnlijk voor in het gehele meer.
Habitat: De Limnochromis staneri wordt aangetroffen boven modderige habitats en alleen op grotere dieptes. Maar stelt in het aquarium rotsen zeker op prijs.


Ervaring: Limnochromis staneri is een vrij nieuwe soort binnen de hobby. De laatste jaren zijn er meerdere vissen geëxporteerd naar Europa en heeft de soort zich inmiddels met succes voortgeplant in het aquarium.
Het is een mooie, robuuste vis die zich in het aquarium actief gedraagt. Voor andere vissen bestaat geen ontzag en kleinere vissen kunnen worden nagejaagd. Op basis hiervan kan deze soort het beste in een aquarium van minimaal 200 cm worden gecombineerd met de grotere rovers uit het meer, denk hierbij aan het geslacht Cyphotilapia of Lepidiolamprologus. In mijn aquarium van 220x60x70 cm werd de Limnochromis staneri (3 vissen) prima gecombineerd met Cyphotilapia gibberosa, Altolamprologus, Synodontis en Mastacembelus ellipsifer. Kanttekening bij de combinatie met andere vissen is mogelijk het kweken van de Limnochromis staneri. Dit heeft echter in mijn aquarium nog niet plaatsgevonden. Wel werd de derde vis (vermoedelijk een tweede man) vanaf een bepaald moment continue fanatiek opgejaagd, waardoor ik deze moest herplaatsen.

Hiernaast is de Limnochromis staneri een gulzige eter die alle soorten voer accepteert.

Tenslotte nog een kleine waarschuwing: De Limnochromis staneri is gefascineerd van handen en deze zullen bij een schoonmaakronde regelmatig worden aangevallen en gebeten.

Kweek: Het betreft een biparentale muilbroeder. Tijdens de broedperiode zal een territorium worden afgezet en zullen eventuele bijbewoners naar verwachting worden nagejaagd.