Neolamprologus brichardi

Neolamprologus brichardi

Neolamprologus brichardi

Handelsbenaming: Neolamprologus elongates en Princes van Burundi.
Lengte: 10 cm - 9 cm
Legsel: 40 eieren
Aquarium: 100 cm - 140 liter
Voeding: Witte, zwarte muggenlaren, mysis, daphnia, artemia, vlokvoer etc.
Verspreiding: Komt voor in het gehele meer. Echter wordt de verspreiding soms verbroken maar hier komen dan nauwe verwanten voor.
Habitat: De N. brichardi wordt gevonden op rotsachtige habitats met een diepten van 5 tot 15 meter.


Ervaring: Neolamprologus brichardi is een mooie cichliden die de titel Prinses van Burundi draagt. Dit komt door zijn elegante verschijning, met een zachte eierschaalkleur en een mooie lange staartvinpunten. Het is daarom ook niet raar dat deze cichliden nog altijd populair zijn en gebleven. Jammer genoeg heeft brichardi een verborgen gevaar: onverbrekelijke familieloyaliteit. Vruchtbare brichardi’s vormen snel kolonies die op het grondgebied van andere cichliden in het aquarium beïnvloeden en er een onvermijdelijke oorlog uitbreekt. N. brichardi zijn dodelijke en toegewijde vechters die andere vissen zonder stribbeling aanvallen. Je zult ook zien dat de N. brichardi ook cichliden pakken terwijl ze tweemaal zo groot zijn of zelfs groter. Ze zullen dan deze cichliden in de hoeken drijven. De kolonies vechten meestal als één om hun jongen te beschermen. Uiteraard zijn deze oorlogen een prachtig gezicht, maar het is geen wenselijk gedrag voor in een gezelschapsaquarium.
De N. brichardi kun je houden als koppel of kolonie. Als U een kolonie wilt zult U minimaal een aquarium moeten nemen van minimaal 120 liter. Het is dan ook verstandig om dit aquarium speciaal alleen voor de N. brichardi in te richten en alleen deze soort te houden. Wilt U toch een kolonie in een gezelschapsaquarium dan kan dit alleen is grote aquaria.

Kweek: De N. brichardi is moeilijk te houden cichliden vanwege zijn gedrag maar is niet moeilijk te kweken. Het geslachtsonderscheid is te zien bij het mannetjes aan zijn over het algemeen lange, slepende vinuiteinden. Die van de vrouwen zijn lang maar niet spectaculair. De vrouwen zijn normaliter kleiner dan de mannetjes en hebben een verschillende gezichtsvorm. Sommige oudere mannetjes ontwikkelen significante bulten.
Om een mooi koppel te krijgen kunt U het beste een groep van 6 jongen nemen uit van verschillende ouders, deze doet U dan in een speciaal aquarium (ingericht voor de N. brichardi). Hier zal dan zeker 1 koppel uit voorkomen. Je kunt dan de overige cichliden verwijderen of houden.
Wanneer de koppels gaan kweken zullen de eieren in een hol gelegd worden en de ouders zullen het fel bewaken. Tijdens het paren kan het zo zijn dat het vrouwtje ineens verdwenen is en niet meer te vinden. Denk niet gelijk dat ze dood is, want normaliter zit ze meestal verstopt met eieren. Voor een Tanganyika cichliden is de N. brichardi geen moeilijke kweker. Spoedig genoeg heeft de gelukkige eigenaar een aquarium vol met volwassen, tieners, en talrijke generaties van de Neolamprologus brichardi.

Extra informatie: Zoals ook te zien is bij de Neolamprologus pulcher lijken deze 2 soorten heel veel op elkaar. Sommige wetenschapers vinden het ook 1 soort en geen 2. Hier ben ik het helaas niet mee eens, want er zijn duidelijke onderscheidingstekens waaraan je het verschil kunt zien. Dit zijn bij de N. brichardi: het masker in zijn gezicht dit is veel kleurrijker dan bij de N. pulcher. De 2 zwarte tekeningen in zijn gezicht zijn bij de N. brichardi 1 verticale streep en 1 horizontale streep (bij de N. pulcher zijn dit 2 verticale strepen). Vaak zijn de vinnen ook veel minder geel dan bij de N. pulcher.