Neolamprologus helianthus

Neolamprologus helianthus

Neolamprologus helianthus

Handelsbenaming: Neolamprologus Kijumba Orange, Neolamprologus splendens Orange, Sunflower Cichlid of Zonnebloem cichliden
Lengte: 8 cm - 8 cm
Legsel: 40 eieren
Aquarium: 100 cm - 160 liter
Voeding: Witte, zwarte muggenlaren, mysis, daphnia, artemia, vlokvoer etc.
Verspreiding: Komt voor langs de zuidwesterlijke oever, tussen Kanoni (Congo) en Kiku (Congo).
Habitat: De Neolamprologus helianthus wordt aangetroffen in rotsachtige en overgangszones op zo’n 2 tot 7 meter diepte.


Ervaring: Neolamprologus helianthus is een soort die in 1997 is beschreven en het betreft een soort uit het zogenaamde Brichardi-complex. Het betreft hier dus een soort die een voortreffelijke broedzorg kan demonstreren. Het is een vrij pittige vis en je zou hem kunnen vergelijken met een 'milde' Neolamprologus pulcher. Het formaat van een tegenstander deert hem overigens niks, zeker niet als er jongbroed in het spel is. Persoonlijk vind ik het een van de mooiste soorten binnen het Brichardi-complex. De vis heeft een soort geelachtige basiskleur en de schubben hebben oranje vlekken over zich heen. De vinnen hebben eenzelfde patroon en hebben langs de randen een mooie blauw-witte zoom lopen. De staart- aars- en rugvin hebben allen wat fijnere tekening. Op het kieuwdeksel staat een duidelijke V-vorm afgebeeld. Naarmate ze hun volwassen formaat bereiken merk je dat de mannen iets kleurrijker blijken te zijn dan de wat fletser ogende dames. Ook de vinstralen zijn wat langer bij de heren. Tevens zij de heren dan wat forser in hun bouw, echter schelen beide geslachten qua lengte vrij weinig.

Ik heb zelf al enige tijd een 3-tal van deze prachtige vissen in een meterbak zwemmen. Dit is ook echt de minimale maat om de soort in te houden, iets wat vooral in de broedtijd blijkt. Het blijkt bij mij een nieuwsgierige vis, die erg op zijn hoede is en voor niemand opzij gaat. In combinatie met andere soorten wil ik er hierbij op hameren om zeker soorten te nemen die weerbaar genoeg zijn. Ik heb er zelf een volwassen Neolamprologus leleupi koppel bijzitten en ik merk dat ze een soort van respect voor elkaar hebben in de bak. Ze hebben ieder hun eigen deel van de bak en komen beiden niet over de grens heen.
Tot gevechten is het bij mij nog nooit gekomen, alleen dreigen. Alleen wanneer ze jongen hebben wordt de 3e helianthus enigszins verstoten, maar dan is het ook meer dat hij op afstand gehouden wordt dan echt verjaagd. Het is echter bij mij gebleken dat ze erg fel zijn jegens meerval soorten. Buiten de broedtijd is dit beduidend minder. Meervallen vallen ze wel aan, in tegenstelling tot andere medebewoners. Ik heb er een klein groepje Synodnontis lucipinnis bijzitten en heb de bak zo ingericht dat de Syno's op bepaalde plekken kunnen schuilen waar de heli’s niet bij kunnen komen. Dus bezint eer ge begint met een N. helianthus-meerval combinatie. Ik merk ook dat het een soort is die rotsen nodig heeft, maar die toch graag in het open water zit. Dus met de rotsen in zijn rug. Al met al is het een vis met een mooi, doch pittig, karakter die je, naar mijn menig, nog veel te weinig terugvind in de hobby. En dat terwijl hij het zeker waard is om door vele liefhebbers te worden gehouden.

Kweek: Voor de kweek is eigenlijk vrij weinig nodig. Zorg dat ze ergens een holletje in kunnen kruipen en dan is het vanzelf een keer raak. Zelfs een enorm slakkenhuis gebruiken ze nog om in te broeden. Ik merk het eigenlijk pas dat ze met eieren/jongen zitten als de 3e vis op afstand gehouden wordt en vaak gaan niet veel later de jongen net zwemmen. Zodra de jongen dan beginnen te zwemmen blijkt het vooral de man te zijn die echt de broedzorg uitvoert. De vrouw doet dit bij mij ook wel, maar laat de man het fanatiekere werk doen. Leuk om te zien is dat de 3e vis toch ook meehelpt in de verdediging van de jongen, maar dan van afstand. Ik heb zelf nog geen jongen mogen zien opgroeien, waarschijnlijk zijn hier dan toch de Syno's debet aan. Maar ik laat de natuur zijn beloop en mogelijk dat het ze in de toekomst wel een keer gaat lukken.

Extra informatie: De naam van deze cichliden is niet zomaar gekomen. Vaak zie je dat vissen naar mensen vernoemt worden die belangrijk waren of zijn, maar de Neolamprologus helianthus niet. Deze cichliden heeft namelijk het patroon van een zonnebloem. Het zal u dan ook niet verbazen dat de Latijnse naam voor zonnebloem Helianthus is. De naam Helianthus is afgeleid van het Griekse helios = zon en anthos = bloem. Hierdoor wordt de N. helianthus vaak weergegeven als Neolamprologus helianthus "Sunflower Cichlid".