Neolamprologus leleupi

Neolamprologus leleupi

Neolamprologus leleupi

Handelsbenaming: Lamprologus longior
Lengte: 11 cm - 8 cm
Legsel: 50 eieren
Aquarium: 100 cm - 160 liter
Voeding: Witte, zwarte muggenlaren, mysis, daphnia, artemia, vlokvoer etc.
Verspreiding: De N. leleupi wordt aangetroffen langs de noordelijke oever bij Uvira, langs de oostelijke oever van de Malagarazi tot aan Bulu Point en langs de westelijke oever van Cap Tembwe tot aan Zongwe.
Habitat: De N. leleupi houd zich op bij de overgangsgebieden op diepten van 15 tot 35 meter. Deze cichlide schuilt graag tussen de rotsen.


Ervaring: De N.leleupi is een wat fellere cichlide. Hij heeft een vrij groot territorium en is niet bang voor de meeste andere vissen. Zorg dus dat er genoeg schuilplaatsen zijn. De mooie felgele kleur maken hem wel tot een echte blikvanger. Meestal laat hij alles wel met rust, maar het schijnt dat als ze wat ouder worden, ze ook wel eens vervelend kunnen gaan doen, maar dat verschilt natuurlijk per vis. Al met al een leuke kleurrijke cichlide voor in je bak die ook goed solidair gehouden kan worden.

Kweek: De kweek van deze cichlide is niet al te moeilijk mits er een goed koppel is.
Je kunt het beste beginnen met een groep van ongeveer 5 jonge dieren, als zich hier dan een koppel vormt moet je de rest verwijderen. De eitjes worden in een zelf uitgegraven hol gelegd, meestal zijn het er ongeveer 50. De man kan beter verwijdert worden na het afzetten, want de vrouw neemt de broedzorg op zich.
De jongen kunnen worden gevoerd met net uitgekomen artemia.