Neolamprologus obscurus

Neolamprologus obscurus

Neolamprologus obscurus

Lengte: 8 cm - 6 cm
Legsel: 25 eieren
Aquarium: 80 cm - 100 liter
Voeding: Witte, zwarte muggenlaren, mysis, daphnia, artemia, vlokvoer etc.
Verspreiding: Komt slechts voor in de zuidelijke oevers van het meer voor, tussen Cap Tembwe en Cape Kachese.
Habitat: De N. obscurus wordt aangetroffen in de overgangszones op diepten van 10 tot 30 meter. Wordt ook doorgaans in ondiep water aangetroffen.


Ervaring: De N. obscurus heeft een grote bullebak die wel wat wegheeft van de bek van soorten als de Altolamprologus calvus en Altolamprologus compressiceps. Bij meerdere cichliden in de bak gedraagt hij zich niet als een bullebak. Er is mij wel een verhaal bekend dat als ze de enige cichliden zijn ze het fel opnemen tegen meervallen.
Het beste kunnen ze dus afleiding krijgen van andere soorten cichliden. Bij extreem felle soorten zullen ze zich terugtrekken en een bijna egaal donkere kleur krijgen om niet op te vallen. Bij mij waren ze zwaar ondergeschikt bij soorten als de Neolamprologus leleupi, Neolamprologus buescheri en Astatotilapia burtoni. Nu ze niet meer in dezelfde bak zitten komt de N. obscurus beter tot zijn recht. Houd hiermee dus rekening als je de Neolamprologus obscurus veel wilt zien, geen rasetters erbij zetten!

Kweek: Ik heb nog niet met deze soort gekweekt. Wel weet ik dat er maar weinig eieren per legsel zijn en niet alles opgroeit tot een jong visje. Bij een goed koppel blijven er meestal 5 - 10 jongen over.