Neolamprologus pulcher

Neolamprologus pulcher

Neolamprologus pulcher

Handelsbenaming: Neolamprologus olivaceus, prinses van Zambia, Daffodil
Lengte: 10 cm - 9 cm
Legsel: 40 eieren
Aquarium: 100 cm - 140 liter
Voeding: Witte, zwarte muggenlaren, mysis, daphnia, artemia, vlokvoer etc.
Verspreiding: Komt voor in een onderbroken verspreiding langs de zuidwestelijke over van het meer, tussen Kalila in Tanzania en Cape Chaikita in Zambia.
Habitat: De Neolamprologus pulcher wordt op rotsachtige gebieden gevonden op diepten van 5 tot 15 meter.


Ervaring: De N. pulcher is een erg mooie cichliden maar kan erg agressief zijn tegenover soortgenoten maar ook tegen overige aquariumbewoners. Deze mooie cichliden kun je vergelijken met de Neolamprologus brichardi. Ik raad daarom ook aan om een speciaal aquarium te maken voor deze cichlide of een aquarium waar medebewoners in zitten die tegen een goede stoot kunnen. De N. pulcher kan gehouden worden in een koppel en als groep. De N. pulcher is namelijk een kolonie cichlide die in de natuur in groepen voorkomt. Als je een groep in een aquarium wil onderbrengen dan zul je moeten beginnen met een koppel en daaruit laat je de jongen de groep vormen. Ook is het mogelijk om gelijk een groep te nemen maar dan moeten de cichliden nog wel jong zijn, anders is de kans groot dat het gelijk fout gaat.
Het aquarium zul je moeten voorzien van rotsen zodat ze genoeg schuilplaatsen hebben. Ook genoeg schuilplaatsen zodat als ze ruzie hebben wel voldoende mogelijkheid is om even tot rust te komen. De N. pulcher is een mooie cichliden die goed te combineren is en zodra je ze in een goed ingericht aquarium plaatst dan zul je geen spijt krijgen van je keuze, omdat ze gewoon schitterende kleuren tonen.

Kweek: De Neolamprologus pulcher is een rotsbewoner waardoor ze hun eitjes worden afgezet in een opening tussen rotsen. Ze zullen wat ik hier boven al zei erg fel hun broed beschermen. Heb je een groep dan zul je zien dat de gehele groep het jongbroed beschermd en dit is altijd een machtig gezicht. Ze kunnen zo rond de 40 eitjes per keer afzetten als het eenmaal vrijzwemmers zijn dan kunt U ze Artemia-Naupliën voeren. Dit voert U tot ze wat groter voedsel kunnen opnemen en dit kunt U dan mooi afwisselen met elkaar.

Extra informatie: Let alleen wel goed op de namen, want vaak wordt de N. pulcher verward met de Neolamprologus brichardi (Prinses van Burundi). Dit komt, omdat ze veel op elkaar lijken en er zijn wel een aantal verschillen tussen de 2 zoals bijvoorbeeld: De N. Pulcher heeft een gele kleur in de vinnen en dit heeft de N. brichardi niet, de N. Pulcher heeft 2 verticale zwarte strepen om zijn kieuwen en dit is heel anders dan bij de N. brichardi etc.