Neolamprologus savoryi

Neolamprologus savoryi

Neolamprologus savoryi

Lengte: 8 cm - 7 cm
Legsel: 30 eieren
Aquarium: 100 cm - 160 liter
Voeding: Witte, zwarte muggenlaren, mysis, daphnia, artemia, vlokvoer etc.
Verspreiding: Komt voor in het gehele meer.
Habitat: De N. savoryi wordt aangetroffen in de overgangszones en rotsachtige habitats op diepten van 5 tot 35 meter.


Ervaring: De N. savoryi gedraagt zich bij mij als een rustige cichlide. Dit komt vooral omdat ik pittige medebewoners heb. Hiermee wil ik meteen aangeven dat bij zwakkere medebewoners de N. savoryi waarschijnlijk het grootste gedeelte van de bak opeist.
Mijn advies is dan om deze vis of als soort in een bak te houden of in combinatie met medebewoners die tegen een stootje kunnen of zelf stootjes uitdelen. Ik heb voornamelijk Neolamprologine soorten bij de N. savoryi rondzwemmen en ik merk dat dit in verhouding tot elkaar staat.
Wat betreft de inrichting schuilt de N. savoryi graag in holen tussen en onder rotsen. Zorg er dan ook voor dat er door de hele bak genoeg aanwezig zijn zodat ze ergens hun territorium kunnen maken.
Wat betreft kleur is het een eenvoudig bruin/zwart visje maar aangezien je ze niet heel veel ziet maakt het wel een bijzonder visje.
Op dit moment heb ik een kweekkoppel in een 60cm bakje zitten. Dit strookt niet met het minimale advies van 100cm maar bij mij werkt het. Hiermee wil ik ook niet pretenderen dat iedereen nu de N. savoryi in een 60cm bakje moet doen. Sterker nog wil je het op veilig spelen is groter altijd beter! Belangrijk bij het houden van een koppel is dat het een bestaand koppel is en dat ze los van elkaar kunnen schuilen. Regelmatig vinden ze elkaar niet zo lief en dan zit de een links in de stenenstapel en de ander rechts.

Kweek: Hierboven staat al beschreven waar je op moet letten bij een koppeltje. Als er dan eindelijk eitjes zijn die uitkomen, zijn we er nog niet. Goed bijhouden hoe oud de jongen zijn is belangrijk. Zodra moeders een nieuw nest verwacht zal ze de jongen verjagen. Willen de jongen niet weg dan zullen ze het niet redden. Worden ze verjaagd en ze komen bij vader terecht dan zal deze territoriumdrang krijgen en het kroost omleggen.
Als je de jongen apart zet, zorg dan dat je alles bij elkaar zet zodat ze elkaar bezig houden en dat ze geen territorium kunnen maken dus de bak kaal inrichten. Zelfs de jongen zijn al pittige vissen en als je ze laat opgroeien in combinatie met andere vissen dan moeten deze ruim (lees 3 á 4x) groter zijn dan de N. savoryi.