Neolamprologus tretocephalus

Neolamprologus tretocephalus

Neolamprologus tretocephalus

Lengte: 15 cm - 12 cm
Legsel: 200 eieren
Aquarium: Een enkel exemplaar kan gehouden worden in een bak met een kantlengte van 100cm, maar is mijns inziens ook afhankelijk van de medebewoners. Zie bij "ervaring".
Voeding: Witte, zwarte muggenlaren, mysis, daphnia, artemia, vlokvoer etc. In de natuur eet deze soort ook slakken.
Verspreiding: Komt voor in het hele meer.
Habitat: De Neolamprologus tretocephalus leeft in de overgangszones.


Omschrijving: De Neolamprologus tretocephalus is een schitterende vis uit de Neolamprologus familie. Het is een zwart met wit verticaal gestreepte vis met blauwe vinnen. Het aantal dwarsbanden bedraagd 5, niet te verwarren met de sexfasciatus die 6 dwarsbanden heeft en die ook nog eens een stuk groter wordt.
De intraspecifieke agressie van deze soort is zo hoog dat het bijna onmogelijk is deze vis als koppel te houden. In de natuur leeft deze soort ook doorgaans solitair en komt alleen bij elkaar om te paren.

Ervaring: Deze soort heeft bij mij 1,5 jaar in een meterbak gezeten samen met 4 stuks Lamprologus leloupi, Altolamprologus compressiceps man en 6 stuks Synodontis lucipinnis. Het is in deze combinatie ook 1,5 jaar lang goed gegaan. Inmiddels was deze man inmiddels van zo'n formaat dat hij van de medebewoners geen tegengas kreeg en de gehele bak inpikte. Hij werd zodanig dominant dat de Lamprologus leloupi alleen nog maar de rechter bovenhoek tot hun beschikking hadden.
De andere soorten werden volledig met rust gelaten.
Mijns inziens kan deze soort in een meterbak gehouden worden al is dat ook afhankelijk van het temperament van het individu en het temperament van de medebewoners.

Kweek: Over de kweek van deze soort is mij weinig bekend. Het lijkt mij zowieso al heel knap deze aan het kweken te krijgen onder "Aquarium omstandigheden" omdat de intraspecifieke agressie zeer hoog is en dat ze elkaar zels in een 2 meter bak elkaar nog afmaken.