Nymphea lotus / De Tijgerlotus

Temperatuur: 22 - 28 graden
Maximale lengte: 50 cm
Herkomst: Nigeria


De zeer mooie Tijgerlotus heeft 2 verschillende vormen:

- De groene Tijgerlotus heeft groene bladeren met bruin-rode vlekjes (herkomst Afrika)
- De rode Tijgerlotus heeft bruinrode bladeren met olijfgroene vlekjes (herkomst Azië)

Er zijn een aantal punten waar je moet opletten bij de aanschaf. De Tijgerlelie is een knolgewas de beste manier is dus het kopen van een gezonde knol. Deze knol behoort stevig te zijn (echt goed hard! bijna even hard als een walnoot) en de knol moet schoon zijn, hij mag absoluut niet stinken en ook niet zacht zijn. Als je er een deukje in kan knijpen (niet te hard! zachtjes uiteraard) is het een rotte knol en waardeloos. Ruik en voel aan een knol bij aankoop. Mag dit niet, ga dan rustig verder naar een goede winkel!
De beste knollen zijn zwaar, mooi rond, reukloos, hard en hebben al enige rode sprietige uitlopertjes. Koop GEEN knol waar al een hele plant aan zit. Deze plant breekt 99% zeker af tijdens het poten. Dan heb je een stervende plant en een ‘lege’ knol niks dus. Een paar kleine blaadjes en wat kleine worteltjes moet de knol hebben als je deze koopt, dan is het een goede knol.

De verzorging is niet moeilijk bij deze plant ze hebben heel erg veel licht nodig. In de natuur leven ze in ondiepe wateren met de volle zon erop. Denk dan aan de Afrikaanse volle zon, en je krijgt dan een goed idee hoeveel licht een grote Tijgerlelie kan "opnemen". Behalve lichtverbruik is een Lotus ook een enorme voedselverbruiker; hij “trekt” een bodem echt schoon, en t water ook. 1 enkele Lotusplant die goed groeit is een heel biofilter aan nitraatverwerking.

De Tijgerlelie plant je in het zand, want grind is ongeschikt. De kool moet tot aan de top ingegraven worden dus de uitgekomen bladeren blijven boven het zand. De lelie mag hierna niet heel de tijd worden uitgegraven, want dan groeit hij niet. Dus geen goede plant voor gravers.