Paracyprichromis brieni

Paracyprichromis brieni

Paracyprichromis brieni

Handelsbenaming: Paracyprichromis Velifer
Lengte: 9 cm - 7 cm
Legsel: 15 eieren
Aquarium: 120 cm - 250 liter
Voeding: Witte, zwarte muggenlaren, mysis, daphnia, artemia, vlokvoer etc.
Verspreiding: Komt in het gehele meer voor in verschillende ettelijke geografische varianten voor.
Habitat: De P. brieni wordt doorgaans aangetroffen in de waterkolom, dicht bij de rotsen van een steile kust en op diepten van 10 tot 25 meter.


Ervaring: De P. brieni is een mooie haringcichlide uit het meer. Het is een naaste variant van de wat bekendere P. nigripinnis hij zwemt echter minder vaak bij de rotsen en is ook niet zo schuw. Net als vele andere cichliden komt de P. brieni in verschillende geografische varianten voor. De bekendste varianten zijn toch wel de yellowcheek en de Velifer. De mannen van deze soort pronken de hele dag naar elkaar, wat erg mooi is om te zien. In de avond en bij schemering kun je de vissen vaak bewegingloos tegen de achterwand of tussen de stenen aantreffen.
Net als de P. nigripinnis houd deze cichlide niet van drukke medebewoners. Er wordt dus aangeraden om rustige medebewoners erbij te nemen. De vissen zullen dan beter op hun gemak zijn en meer van hun kleurenpracht laten zien. De inrichting moet ook bestaan uit een aantal verticale rotsen met daarbij veel open zwemruimte.

Kweek: De kweek van deze cichlide vind plaats in het open water, hier worden ongeveer 15 eieren afgezet die door de vrouw in de mond genomen worden. De muilbroedende vrouwtjes vormen grote scholen. Je zult ook vaak zien dat ze net als de P. nigripinnis tegen een verticale rots hun eieren onderste boven afzetten en als de eitjes vallen deze worden opgevangen in de mond. Het mannetje zal zijn hom richting de eitjes waaieren voordat ze worden opgenomen. De jongen komen na ongeveer 3 weken uit de bek van het vrouwtje, ze zijn dan een kleine centimeter groot. De jongen zijn te voeren met net uitgekomen Artemia en als ze wat groter zijn met stofvoer.