Paracyprichromis nigripinnis

Paracyprichromis nigripinnis

Paracyprichromis nigripinnis

Handelsbenaming: Blue neon
Lengte: 11 cm - 10 cm
Legsel: 20 eieren
Aquarium: 120 cm - 250 liter
Voeding: Witte, zwarte muggenlaren, mysis, daphnia, artemia, vlokvoer etc.
Verspreiding: Komt in het gehele meer voor.
Habitat: De P. nigripinnes heeft een voorkeur voor rotsachtige gebieden op diepten van 10 tot 40 meter. De mannetje zitten vaak in grote holen.


Ervaring: De P. nigripinnis, ook wel Blue Neon genoemd is een felgekleurde haringcichlide. De P. nigripinnis wordt de Blue Neon genoemd wegens de iriserend blauwe strepen die bij mannetjes overheersend aanwezig zijn. De P. nigripinnis is een wat schuwere vis die beter niet met drukke en felle cichlide kan worden gehouden (denk hierbij aan N.leleupi, N.tretocephalus. N. sexfasciatus)
De mannen pronken de hele dag tegen elkaar en hebben ieder een eigen territorium.
De vrouwen vormen samen een school, waar soms ook zwakkere mannetjes bij zwemmen. Het is een mooie vis voor wat afwisseling in een tanganyika bak, net als de andere Cyprichromis en Paracyprichromis soorten.

De P. nigripinnis is een openwater cichlide dus is dan ook alleen te houden in aquaria met veel open plekken. Je zult het aquarium ook van verticale rotsen moeten voozien met daartussen een aantal holen. Hierdoor zal de P. nigripinnis minder snel in de stress schieten. Ook is de kans op nakweek een stuk groter.

Kweek: De kweek van de blue neon is vrijwel gelijk aan die van de C.leptosoma en de P.brieni. De eieren van deze soort zijn wat kleiner, maar ze leggen er iets meer dan hun familieleden. De eieren worden in de buurt van een verticale rots afgezet, omdat het vrouwtje met haar kop naar beneden staat. Zo kan ze de afgezette eitjes ophappen als ze langs haar kop zinken. Het mannetje waaiert zijn hom in de richting van de eitjes en zo worden de eitjes bevrucht voordat ze worden opgehapt. De jongen gaan na ongeveer 3 weken zelf zwemmen en kunnen dan met stofvoer of artemia gevoerd worden.