Spathodus erythrodon

Spathodus erythrodon

Spathodus erythrodon

Handelsbenaming: Grondelcichlide.
Lengte: 8 cm - 6 cm
Legsel: 12 eieren
Aquarium: 100 cm - 150 liter
Voeding: Aufwuchs oftewel algen met kleine schaaldieren en Spirulina. Deze cichlide bevat hetzelfde soort dieet als de Eretmodus en Tropheus.
Verspreiding: Komt voor in de noordelijke helft van het meer, ten noorden van Cap Tembwe (Kongo) en Kalila (Tanzania).
Habitat: De S. erythrodon leeft bij voorkeur in de bovenste 2 tot 3 meter van rotsachtige gebieden.


Ervaring: De Spathodus erythrodon is vrijwel hetzelfde als de Eretmodus cyanostictus. Ook deze soort kan goed gehouden wordt bij Tropheus soorten, vanwege het gedrag en voeding. Je moet ze houden als een koppel in aquaria vanaf een meter. Het is namelijk zo dat beide ouders deelnemen aan de kweek. Het is ook mogelijk om ze te houden en gezelschapsaquaria met ander Tanganyika cichliden. De soort kan ook best agressief zijn tegen soortgenoten, dus neem pas een ander koppel erbij als er genoeg ruimte is voor beide. Het aquarium moet zand bevatten en men moet ervoor zorgen voor talrijke schuilplaatsen in de vorm van hollen in de vorm van rotsstructuren. Uiteraard kan het aquarium ook planten bevatten.

Kweek: Het paartje begint verscheidene dagen alvorens met kuit te schieten. 1 neemt constant de overige vissen waar. Het mannelijke en vrouwelijke pronken naar elkaar door te gaan draaien om elkaar en dit doen ze steeds opnieuw. Voor het kuit schieten gaat het paar zoeken naar een zo plat mogelijke rots. Het maakt niet uit of de rots diagonaal hellend ligt en op welke hoogte. Tijdens het kuit schietende proces omcirkelen de vissen elkaar, waarin zij wederzijds het anale gebied met de mond raken. De eieren die door het wijfje worden geworpen. Elke keer wordt er 1 of aantal eitjes gelost en dit doen ze een aantal keer. Ze worden elke keer onmiddellijk in de mond genomen van het wijfje. De bevruchting wordt in de mond van het wijfje gedaan. Aan het eind van het kuit schieten, zijn er meer dan 25 eieren geworpen. Het wijfje broedt de eieren in haar mond tot ongeveer 11 of 12 dagen hierna worden ze overgegeven aan de man. Het mannetje houdt de eieren nog ongeveer 10 dagen in zijn mond. Als ze worden vrij gelaten zijn het vrijzwemmers van ongeveer 10 millimeter lang. Ze zoeken gelijk beschutte plaatsen in het aquarium uit. Hierna staan ze er alleen voor, want de ouders zullen hun jongen niet meer verdedigen. Je kunt het beste de jongen voeren met Artemia-Naupliën en fijngewreven spirulina vlokvoer.