Synodontis lucipinnis

Synodontis lucipinnis

Synodontis lucipinnis

Lengte: 10 cm
Aquarium: 80cm - 100 liter
Voeding: Synodontis lucipinnis kan men heel veel soorten voeders aanbieden, echter groenvoer mag niet in het dieet ontbreken daar deze in het meer ook tot het menu behoort. Het is zelfs mogelijk om deze soort alleen op een dieet van spirulina houden, wat deze meerval uitermate geschikt maakt om bij Tropheus te houden.
Habitat: De S. lucipinnis leeft vooral tussen de rotsen.


Omschrijving: Synodontis lucipinnis is een lid van de meerval familie "Mochokidae".
Hun naam stamt af van het Grieks, waar "Syn" staat voor samen en "odontis" voor tand/tanden. Dit laatste verwijst naar de dicht bij elkaar geplaatste tanden in de onderkaak. Deze mooie kleine meervallen hebben een aantal grote, donkerbuine stippen op een beige ondergrond, witte "snorharen" en de witte éérste vinstraal op de rugvin en de borstvinnen. Deze Synodontis soort heeft op zijn hoofd kleinere meer dichter op elkaar staande stippen dan op de rest van het lichaam. Deze soort bezit als enige samen met de "Petricola" zeer kleine ogen. De andere overeenkomsten met de "Petricola" zijn hun witte vinstekels op rug-, staart-, als borstvinnen en hun zwart driehoekje met licht wit doorzichtige zoom in de rugvin.
Voor het geslachtsonderscheid kan men het best wachten totdat ze volwassen zijn.
De mannetjes ontwikkelen dan een geslachtspapilla nabij de anus.
Vrouwtjes zijn molliger van vorm dan mannetjes.
De Synodontis lucipinnis haalt een grootte van 8 tot 10cm en is pas vanaf een leeftijd van 5 á 6 jaar sexueel rijp.

Ervaring: Watercondities moeten hetzelfde zijn als voor de meeste vissen uit het Tanganyika meer, op een temperatuur van ca. 24°C en een pH van 8.
Het beste is om deze soort te houden in een minimum groepsgrootte van 5 exemplaren, maar meer is altijd beter. Zelf was ik begonnen met 5 stuks waarvan er snel één overleed. Ze hebben toen een tijdje met z'n vieren gezeten, maar vanaf het moment dat ik de groep uitbreidde naar 6 stuks kreeg ik ze steeds vaker te zien.
Hierbij speelt ook de inrichting een rol. Ze maken graag gebruik van stenen en wanneer men naast voldoende schuilplaatsen zo her en der een steen op de bodem legt, zal je ze nog vaker zien. Bij mij in het aquarium was dat het geval en ik zag de vissen de gehele dag.
Het schijnt zo te zijn dat deze soort op oudere leeftijd schuwer wordt.
Bij een goede verzorging onder goede omstandigheden kunnen Synodontissen een leeftijd van wel 20 jaar bereiken.