De ontdekking

Het Tanganyika meer is ontstaan samen met de andere meren door verschuivingen van de Afrikaanse en Arabische platen. Wetenschappers zeggen door middel van recente schattingen dat het Tanganyika meer al 12 miljoen jaar oud is.
In het jaar 1858 is het Tanganyika meer ontdekt door Richard Francis Burton (19 maart 1821 – 19 oktober 1890) en John Hanning Speke (4 mei 1827 – 15 september 1864).
In 1856 werd Burton gevraagd om een ontdekkingsreis te maken naar Oost-Afrika met als doel de bron van de Nijl te vinden. Burton koos Speke mee te laten gaan naar Oost-Afrika en ze zijn toen beide in 1857 naar het binnenland gereisd. Ze hebben een jaar later samen het Tanganyika meer ontdekt. Er waren een aantal geruchten dat er in de buurt ook een 2de meer aanwezig was. Burton was helaas te ziek om de reis voor te zetten en Speke is alleen opzoek gegaan. Hij vond het meer en doopte het Victoriameer. Speke kwam eerder dan Burton aan in Engeland en heeft hun reis bekend gemaakt. Maar er ontstond een ruzie tussen de 2 doordat Speke meende dat het Victoriameer de bron van de Nijl was en Burton meende dat dit het Tanganyika meer was. Hierdoor is Speke een nieuwe expeditie begonnen om dit uit te zoeken. Helaas heeft dit het probleem niet opgelost, want Burton was er niet 100% zeker van dat de rivier ook de Nijl was. Speke had namelijk niet de gehele rivier gevolgd. Er werd een debat gepland op 16 september 1864 maar dit is niet doorgegaan vanwege Speke een dag eerder overleed aan een jachtongeluk.

Richard Francis Burton en John Hanning Speke