Geografie en ecologie

Geografie

Het Tanganyika meer
Het Tanganyika meer ligt in de westelijke arm van de Grote Afrikaanse Slenk. Het meer meet 673km van noord naar zuid en is gemiddeld 50km breed. Met een gemiddelde diepte van 570m en een maximale diepte van 1.470m, is het Tanganyika meer het diepste meer van Afrika. De Kustlijn van het meer is 1.828 kilometer lang en heeft veel verschillende soorten oevers. Soms zijn er oevers die loodrecht omhoog gaan, omdat het meer in een vallei ligt en hij wordt omringd door bergachtige muren. Het Tanganyika meer is verdeeld over vier landen, namelijk Burundi, Democratisch Republiek van Congo, Tanzania en Zambia. Congo en Tanzania bezitten respectievelijk het grootste gedeelte van het meer, dit is 45% en 41%.

Er stromen twee hoofdrivieren in het Tanganyika meer en verschillende kleinere rivieren en bergstromen. Langs de Lukuga rivier die begint in de plaats Kalemi stroomt het water weg. De Lukuga rivier loopt uiteindelijk in de Congo rivier over. De twee hoofdrivieren die het meer van water voorzien zijn de Rusizi rivier, die via het noorden binnenkomt tussen de plaatsen Kajaga en Gatumba die vanuit het Kivu meer komt. De Malagarasi rivier die via het oosten binnenkomt tussen de plaatsen Ilagala en Karago in Tanzania. De Malagarasi rivier is bovendien ouder dan het meer en liep vroeger over in de Congo rivier.

Ecologie

Grafiek van het visbestand
Het Tanganyika meer heeft een groot bestand aan vissen. Er zijn namelijk minstens 300 soorten cichliden en 150 soorten niet-cichliden. De meeste niet-cichliden leven vooral op de bodem. Het grootste gedeelte van het visbestand in het meer leeft in het open water. Onder de Tanganyika cichliden is 98% endemisch wat betekend dat ze alleen voorkomen in het Tanganyika meer.

De cichliden van het Tanganyika meer zijn onderverdeeld in:
Rotsbewonende habitat: 75 soorten
Overgangsbiotoop: 35 soorten
Zand of modderbodem: 38 soorten
Open kustwater: 21 soorten
Het diepe water: 19 soorten
Slakkenhuisbewoners: 18 soorten