Techniek

Techniek voor in het aquarium

Techniek voor in het aquarium

In dit artikel gaan we het globaal hebben over de verschillende technieken die je in het aquarium moet/mag hebben.

» Wat voor verwarming heb ik nodig?
» Welke wattage bij welke waterinhoud?
» Wat voor filter kan ik het beste gebruiken?
» Interne filters.
» Externe filters.
» Wat voor verlichting heb ik nodig?
» Is een luchtpomp noodzakelijk?


Wat voor verwarming heb ik nodig?

Tropische vissen vereisen een normale onderhoudstemperatuur tussen ongeveer 22-29oC. Maar probeer bij cichliden zoveel mogelijk rond de 24-25oC te zitten. Het handhaven van een stabiele temperatuur (en wat nog belangrijker is vermijden van snelle veranderingen) zijn essentieel voor de cichliden.

De temperatuur van het aquarium kan op een aantal manieren worden gehandhaafd. De meest gebruikte verwarming is tegenwoordig de staaf-vormige gecombineerde verwarmer die binnen het aquarium wordt geplaatst. Deze zijn beschikbaar in een aantal standaardwattages tussen 25W en 300W. De lijst geeft hieronder voorbeelden van geadviseerde verwarmerwattages voor diverse aquariagrootte. De moderne gecombineerde termostaten zijn voorzien van een betrouwbare thermometer om een stabiele temperatuur te handhaven.

De externe thermostaten kunnen ook worden gebruikt om het verwarmingselementen te controleren die in het aquarium zijn geplaatst. Het voordeel van een externe termostaat is dat hij minder omvangrijk is dan een interne termostaat.

De thermofilters zijn externe busfilters die een verwarmingselement hebben dat is ingebouwd. Velen van deze filters hebben een controlemechanisme van de precicetemperatuur, dat ook een digitaal schermpje kan bevatten. Het gebruiken van een thermofilter vermijdt een onooglijke verwarmerelement binnen het aquarium.

De bodemverwarming die onderin het aquarium worden geplaatst, kunnen worden gebruikt om de substraat van het aquarium te verwarmen. Men stelt vaak voor dat verwarmen van het substraat in geplante tanks voordelig is aangezien het warme convectiestromen door het substraat kan bevorderen om voedingsmiddelen te dragen om wortels te planten. De kabels van de verwarmer zijn met deze bedoeling vaak aangewend. Deze worden gelegd op de basis van het aquarium en substraat. Zoals U leest is dit verwarmingselement vooral voor beplante aquaria dus raad ik aan om gewoon een standaardverwarmer aan te schaffen ipv een dure bodemverwarming.

Waterinhoud:Benodigde Wattage:
Een aquarium tot 25 liter25W
Een aquarium tot 60 liter50W
Een aquarium tot 100 liter75W
Een aquarium tot 150 liter100W
Een aquarium tot 300 liter300W
Een aquarium tot 400 liter200W (2x100W)
Een aquarium tot 1.000 liter300W (2x150W)

Let op: De aantal wattages dat is aangegeven, is als de tempratuur eromheen ook rond de 20 á 24 oC ligt. Is deze lager dus ongeveer 10oC verschil met dat van het aquarium dient U een sterkere termostaat te kopen. Bijvoorbeeld in een 60 liter aquarium dient U dan 150W te gebruiken in plaats van 50W.
Voor grotere aquaria is het raadzaam om twee of meer verwarmers te gebruiken om de vereiste wattage omhoog te maken – dit niet alleen geeft een meer zelfs hittedistributie, maar geeft een extra veiligheidsmarge. Als één verwarmer defect raakt zal de andere verwarmer(s) nog steeds hitte verstrekken en de temperatuurdalingen zal beduidend minder zijn dan als je een enkele verwarmingselement hebt. Voor een klein aquarium zal je geen 2 termostaten nodig hebben, want 1 element neemt al veel ruimte in beslag.

Het gebruik van een afzonderlijke thermometer is zeer belangrijk, en het zou dagelijks gecontroleerd moeten worden om te verifiëren dat de temperatuur correct is. Hoewel de moderne verwarmer zeer betrouwbaar zijn en aan een specifieke temperatuur kan worden geplaatst, zal je verschillende keren moeten verifiëren dat de termostaat de correcte temperatuur handhaaft en zonodig aanpassen. Als u de temperatuur controleert telkens als u voedt, zou u elke verandering in temperatuur moeten opmerken die door een ontbroken verwarmer wordt veroorzaakt alvorens de vissen worden beïnvloed. Let wel op dat U de termometer aan de andere kant van het aquarium ophangt, zodat je wel de goede watertempratuur meet.


Wat voor filter kan ik het beste gebruiken?

Aller eerst de vraag waarom heeft u een filter nodig?
Het is vrijwel onmogelijk om een aquarium zonder enige filter een goede waterkwaliteit te waarborgen. Het zou alleen kunnen als je echt weinig vissen in een grote hoeveelheid water laat leven. De meesten van ons zouden vrijwel nooit een paar enkele vissen in een groot aquarium houden, terwijl er veel meer vissen in kunnen met wat meer apparatuur. Ook al zou je het willen en kunnen dan zouden de cichliden hier niet blij mee zijn. De cichliden die wij houden zijn vaak erg gesteld op de waterkwaliteit daarom is één of andere methode van filtratie noodzakelijk om de waterkwaliteit te handhaven. Ik zal daarom nu een aantal soorten filtratie gaan bespreken.
Er zijn twee soorten filters: interne en externe filters. Hieronder zal ik uitleggen wat het verschil is tussen een interne filter en een externe filter.


Interne filtratie

Interne filters worden door een grote verscheidenheid van fabrikanten gemaakt ,omdat de electrische interne filters zeer makkelijk te gebruiken zijn. Je plaats namelijk een interne filter altijd in het aquarium. Een interne filter kan volgends de fabrikanten tot ongeveer een aquarium tot 120 cm filteren. Voorbij die grootte zal er toch een externe filter aan te pas moeten komen. Een groot voordeel van een interne filter is het veroorzaakte gebrek aan lawaai wanneer het lopen. Je hoort een externe filter meestal wel maar dit is in de loop der jaren sterk afgenomen. Alle electrische interne filters gebruiken een spons als het belangrijkste filtermiddel, dat nu en dan in oud aquariumwater zou moeten worden leeggehaald waardoor de bacteriëncultuur gespaard blijft. Een andere faciliteit die beschikbaar is op de meeste interne filters is de capaciteit om lucht te zuigen van boven het water, waardoor er lucht met het gefilterde water mee het aquarium in wordt gespoten. Hierdoor wordt er extra verluchting veroorzaakt.
Het enige nadeel aan een electronische interne filters vind ik, is dat als je hem schoon wil maken en je haalt de spons uit het aquarium zal er weer een lading vies water wat hij had opgenomen weer terug het aquarium inlopen. Let dus wel op dat dit zo min mogelijk kan gebeuren dus door bijvoorbeeld een klein emmertje in het aquarium al eronder te houden.

Interne filters heb je niet alleen electrisch maar ook in luchtvorm. Deze heten meestal luchtfilters. Dit is een heel makkelijk en goedkoop systeem. Dit wordt meestal gebruikt door kwekers om de kosten te besparen. Vaak worden ze ook zelf gemaakt door hobbyisten. Een luchtfilter werkt als volgt: Het is meestal een plastic bakje met daarin een bepaald filtermatriaal zoals een spons, watten etc. In het midden zit een plastic pijpje waar het filtermatriaal omheen zit. Onder het pijpje zit een bruissteen of alleen een luchtslang. Zodra de filter in het water staat en gevuld is met water die je de luchtpomp aan. Hierdoor zullen er luchtbellen omhoog gaan door het pijpje. Waardoor je als reactie het water in de filter mee door het pijpje omhoog gaat. Hierdoor krijg je een circulatie van water gaat via het filtermatriaal naar binnen en gaat hierna weer mee met de luchtbellen het aquarium in. Dit is een hele mooie en goedkope manier van filteren. Helaas werkt dit filtersysteem maar bij kleinere aquaria, want bij grotere aquaria wordt er niet genoeg water gefilterd. Ik zou persoonlijk tot ongeveer 60 liter dit systeem aanhouden heb je meer waterinhoud schaf dan een andere filter aan.
Interne Eheim filter


Externe filtratie

Externe filters zijn vaak potfilters die buiten het aquarium onder de waterspiegel worden geplaatst, om te zorgen dat het water zonder een pomp naar de filter kan worden aangezogen. De filter wordt aangesloten aan het aquarium door twee flexibele plastic slangen met elk een plastic buis als uiteinde. De eerste slang die zorgt ervoor dat hetaquariumwater aan de filter wordt geleverd en de andere om het gefiltreerde water terug naar het aquarium te pompen. Het terugkerende water zal door een vaak straalpijp in het aquarium worden gespoeten.

Dit soort filters zijn de duurste metodes van filtratie, zeker voor grotere aquaria is het beter om een biologische filter aan te schaffen. De grote voordelen van een biologische filter zijn de minder hoge stroomtarieven vergeleken met een potfilter, en het feit dat er meer en verschillende filtermedia (spons, ceramische buizen, lavasteen, filterwol, turf enz.) in de containers kunnen. Daarom worden deze filters meer gebruikt voor grotere aquaria dan potfilters.

Ik ben erg voorstander van de Eheim filters hier heb ik nog nooit problemen gehad. Ik heb ook verschillende filters van Eheim gebruikt of gebruik ze nog steeds. Ik heb 2 keer een classic filter van Eheim gebruik maar, omdat ik steeds een groter aquarium kreeg moest de filter uiteraard ook groter. Na de classic filters moest er een grotere filter komen en heb ik de Eheim professionel 2 gekocht dit was een erg sterke maar goede filter. Hij zorgde dat mijn water altijd helder was. Na een jaar deze filter te hebben besloot ik om een groter aquarium te nemen dus moest er weer een nieuwe filter komen, want deze was niet sterk genoeg. Ik besloot toen om de toen nieuwste filter te kopen van Eheim de professionel 3 electronic. Dit was de nieuwe filter van de toekomst die alles zelf regel kwa stroming enz. Ik heb de filter nu iets meer dan een jaar en ben er meer dan tevreden mee. Het mooiste aan deze filter is dat hij ook aangeeft of hij verschoont moet worden of hoe lang het ongeveer nog duurt.
Ik hoop dat ik U genoeg geïnformeerd heb over dergelijk filters heeft U vragen dan zou ik U graag naar een forum willen verwijzen om daar uw vraag te stellen hier zitten vaak mensen die erg veel verstand van filters hebben.
Externe Eheim filter


Wat voor verlichting heb ik nodig?

Over verlichting kunnen we heel snel klaar zijn. Verlichting is namelijk niet een heel erg belangrijk spectrum voor een Tanganyika aquarium wegens wij vrijwel geen planten gebruiken. De verlichting gebruiken wij namelijk alleen om een natuurlijk effect te krijgen, algen te laten groeien en om de cichlide mooi te belichten.
Er zijn uiteraard heel erg veel verschillende verlichtingen te koop in winkels en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Wat belangrijk is om naar te kijken dat zijn de aantal wattages. De wattages zijn meestal al van te voren bepaald door de fabrikant van je aquarium. Meestal is het 1 watt per 4 á 10 liter water.

Meestal vraagt u zich af wat voor kleur lamp moet ik nou kopen en welke lamp geef nou welke kleur. Hier staat eigenlijk heel weinig over op internet maar toch heeft tanganyikacichlide.nl een website gevonden waar zowel een foto van de kleur is gemaakt en een tabel staat van de kleuren die hij geeft.
Klik op deze link om naar de website te gaan.


Is een luchtpomp noodzakelijk?

Het is belangrijk voor je vissen voldoende zuurstof in het water te hebben zodat je vissen kunnen ademhalen. Toch kan dit ook vaak zonder luchtpomp. Vissen hebben zuurstof nodig om te overleven. Zuurstof komt in het water doordat het water zich aan de oppervlakte vermengt met zuurstof. Het water neemt de zuurstof als het ware op.
Het water kan meer zuurstof opnemen wanneer het wateroppervlak in beweging is. Als je zorgt voor voldoende stroming in het wateroppervlak (bijvoorbeeld door je filteruitstroom goed te plaatsen) kan je heel wat zuurstof door het water laten opnemen. Het zijn dus niet de luchtbelletjes die je in het water blaast die voor extra zuurstof in het water zorgen. Wel de beweging van het wateroppervlak die de belletjes teweeg brengt die voor zuurstofwisseling zorgt.
In principe is het dus niet nodig maar ik heb toch altijd een luchtpomp in mijn aquarium zitten wegens het een goed stroming veroorzaakt en in de zomer kan het ook goed van toepassing komen. Als het namelijk warm wordt gaan je vissen meer zuurstof verbruiken en kan er een eens te kort aan komen. Dan raad ik je echt aan om een luchtpomp te kopen zodat je zeker ben dat je vissen niet dood gaan aan zuurstof gebrek.