Tetraodon mbu

Tetraodon mbu

Tetraodon mbu

Lengte: 70 cm - 70 cm
Aquarium: 200cm - 720 liter
Voeding: Mijn Tetraodon mbu eet vooral kreeft, gamba's en mosselen.
Habitat: De T. mbu leeft vooral op open ruimte zodat hij nergens tegenaan kan zwemmen als hij eet.


Ervaring: Mijn Tetraodon mbu (genaamd: boo) is een zeer sociale vis. De meeste mensen kunnen niet begrijpen dat een vis net zo sociaal als bijvoorbeeld een hond kan zijn, maar mijn T. mbu is dat zeker! Hij volgt je de hele dag, reageert op mensen, hij heeft een gevoel en emotie. Voorbeeld: als er teveel mensen aanwezig zijn zoals op een verjaardag graaft hij zich in, het zelfde doet hij als hij sacherijnig is. Hij kleurt dan donkerder en laat zo zien dat hij het niet leuk vind. De andere kant daarvan is wel dat hij het niet fijn vind om alleen te zijn, hoe vaker je thuis bent hoe mooier hij van kleur is en hoe "vrolijker" hij door het aquarium zwemt. En als je na een vakantie terug komt is hij dof of juist heel donker wat na wat aandacht weer verdwijnt.

Boo is ook erg slim, hij heeft zichzelf geleerd om een steentje op te pakken en daarmee tegen het raam te gaan tikken als hij trek heeft, hij herkent mensen en heeft een voorkeur voor sommige.

Hij is ook zeker niet agressief, hij laat de rest van de vissen met rust. De overige vissen zijn: Frontosa bleu zaïre Moba, Altolamprologus calvus, Neolamprologus leleupi en de Lepidiolamprologus kendalli.
Tijdens het eten is hij een vreselijke schrokop, kreeften van 8 cm heeft hij in 2 happen op waarna je de vorm van de scharen uit zijn buik ziet steken. Hij wil wel eens een hap geven als een Frontosa zijn eten pakt, tja dat moeten ze gewoon niet doen!

Verder is het een vis waar je je aan gaat hechten en die zeker verschilt met alle andere vissen een heel speciaal beestje!

Waarom een Tetraodon mbu in een 2 meterbak? Omdat ik zelf een aquarium van 350x60x60 heb en hij meestal niet de totale ruimte gebruikt, denk ik dat een aquarium van 200x60x60 ook genoeg moet zijn als minimum. De T. mbu zwemt heel weinig in de laatste meter van het aquarium.
De voeding van de T. mbu bestaat bij mij vooral uit kreeft, gamba's en mosselen. Let wel op: er moet sowieso iets gevoerd worden met schaal zoals kreeft of mossel omdat de mbu hierdoor zijn tanden kan bijhouden, anders dien je de tanden te kortwieken.
Kwa inrichting merk ik dat mijn T. mbu een open ruimte nodig heeft met zand, hier kan hij zich ingraven als hij sacherijnig is. De T. mbu heeft 1 vaste plek in het aquarium en zwemt daarbij door de rest van het aquarium. Verder moet hij redelijk wat open zwemruimte hebben, liever geen scherpe stenen omdat de mbu tijdens het eten alleen denk aan het eten en niet waar hij zwemt (vrij lomp).