Tropheus duboisi

Tropheus duboisi

Tropheus duboisi

Lengte: 13 cm - 12 cm
Legsel: 8 eieren
Aquarium: 150 cm - 400 liter
Voeding: Ze eten van de rotsen waar algen met hun micro organisme groeien en leven (Aufwuchs).
Geeft u a.u.b. geen diepvries voer het geen bij u bekent als muggenlarve enz, dit kan bij Tropheus darm problemen geven dat tot de dood van deze vis kan lijden.
Geef de T. duboisi alleen voer wat bestaat uit algen zoals O.S.I. Spirulina.
Verspreiding: Komt voor in een niet aaneengesloten verspreiding in het noordelijke deel van het meer. De T. duboisi wordt gevonden bij Uvira (Congo) en Kigoma, Cape Kabogo en Karilani in Tanzania.
Habitat: De Tropheus duboisi leven boven rotsachtige bodem en overgangszones op diepten van 5 tot 15 meter. Je ziet ze dan ook langs stijle rotsachtige wanden met kieren en gaten, vaak zijn deze plaatsen niet te voet bereikbaar wel via het water.


Ervaring: De Tropheus duboisi is een maternale muilbroeder en is de meest vreedzame Tropheus die er is.
In het aquarium is de T. duboisi geen grootte bekvechter zoals de Tropheus moorii. Het blijft meestal tot wat duwen en elkaar achterna zitten. Bij mij in het aquarium gedragen ze zich goed. Wel is er wat gejaag om territorium maar zelden tot nooit bekvechten. Dit zelfde gedrag zie je ook bij de jongen terug hoe klein ze ook zijn.
De T. duboisi kan in een groep houden met voldoende schuilplaatsen voor volwassen vissen en jongen, wil je geen jongen overhouden kan men een rover bij plaatsen de meest geschikte rover is voor mij de A. calvus en de A. compressiceps omdat deze bij mij goed te houden waren op spirulina.

Kweek: De schitterende T. duboisi heeft een aantal wensen voor in het aquarium. Het aquarium dient minimaal 150 cm breed te zijn en te beschikken over minimaal 400 liter. Ze hebben het liefste de volgende waterwaardes:
PH- 8-9
Gh- 9-11
KH- 8-14
NO2- 0
NO3- 0-25 we streven er naar om de NO3 zo laag mogelijk te houden liefst onder de 10 maar dit is niet altijd mogelijk.
Temperatuur tussen de 24 en 26 graden en probeer niet te grote schommelingen te krijgen in de grades vanwege in het meer voordurend 24 a 26 graden is het gehele jaar.
De Kweek met deze vissen is niet moeilijk Je moet alleen zorgen dat de omstandigheden goed is voor de vissen.
De T. duboisi is een maternale muilbroeder wat inhoud, dat de vrouw voor en na het uitkomen van de eitjes, worden deze bewaard en beschermd in de bek van het vrouwtje. Het vrouwtje zal zelfs in geval van gevaar en zolang ze kan de jongen terug in de bek nemen om ze te beschermen.
De vissen legt iedere keer een ei die ze na bevruchting in de bek neemt zo gaat dat met de rest van de eitjes die zei legt dat zijn er tussen de 4 en 8 eitjes.
Een mooie groep om te kweken is een groep van 15 a 16 stuks minimaal voor dit aquarium met een open inrichting met veel schuil plaatsen.
Zodra de jongen vrijzwemmers zijn geworden geef ze dan fijn gevreven Spirulina en cyclops (cyclops niet te vaak geven en als je het geeft na het voeren van spirulina). Liefst geef ik ze alleen Spirulina zoals ik altijd doe.

Extra informatie:
De T. duboisi heeft één van de grootste transformaties in de cichlidenwereld. De jongen van de T. duboisi zijn namelijk zwart gekleurd en hebben van kop tot staart witte stippen (vlekken) waarvan soms de stippen (vlekken) bij de kop fluorescerende blauw lijken. Bij een volwassen T. duboisi kun je ook op de foto's goed zien, dat deze een blauwe kop hebben en een zwart lichaam met daarbij een wit of gele band. De jongen dragen dus een jeugdkleed waardoor volwassen mannetjes de jongen niet zullen aanvallen, maar dit wel doen als zij van hun jeugdkleed afgaan en de stippen voor een blauw kop en een wit of gele band wisselen.