Variabilichromis moorii

Variabilichromis moorii

Variabilichromis moorii

Lengte: 12 cm - 15 cm
Legsel: 300 eieren
Aquarium: 80cm (soort aquarium met koppel) anders vanaf 100cm - 180 liter
Voeding: Ze kunnen worden gevoed met levend voer, waaronder; krill, garnalen, stukjes mossel, mysis, artemia, maar ook droogvoer en spirulinavlokken.
Verspreiding: Komt voor in het zuidelijke helft van het meer.
Habitat: De V. moorii komt voor op de rotsachtige en overgangszones op een diepten van 1 tot 10 meter.


Ervaring: De V. moorii wordt vaak als zeer agressief gezien. Dit komt met name omdat de V. moorii het territorium zeer fel bewaakt, zeker in tijden van eitjes en/of jongen.
In een te kleine bak zullen medebewoners zonder pardon hardhandig uit het territorium verwijderd worden. De bakmaat die hierboven ook staat aangegeven is uitsluitend geschikt voor een gevormd koppel. Vanaf een meter kunnen er medebewoners toegevoegd worden maar dan wel soorten die tegen een stootje kunnen en een stootje kunnen uitdelen. Als medebewoners moet dan gedacht worden aan soorten uit de Neolamprologine familie.
Zoals eerder genoemd de ouders verdedigen het territorium zeer fel in geval van een nest. Het vrouwtje heeft dubbele eierstokken waardoor ze veel eieren kan afzetten. Een volwassen vrouw zet met gemak 300 eieren af. Het is een prachtig gezicht om moeders, met een diepzwarte kleur te zien en daaromheen een wolk gele jonkies. Het jeugdkleed van de kleine V. moorii is geel, dit houden ze tot ze ruim een jaar zijn. Daarna zullen ze verkleuren naar bruin en uiteindelijk zwart. Het kan voorkomen dat een jonge vis die donker gekleurd is terug schiet naar geel bij stress.
Het vrouwtje wordt doorgaans groter dan het mannetje. Bij volwassen exemplaren scheelt dit zo'n 1 á 2 cm.
Zelf geniet ik enorm van een in en in zwarte vis met een sierlijk helder blauw randje om de vinnen. Eenvoudig maar o zo sierlijk! Helaas worden ze in het onhandelbare hoekje gezet terwijl dit vaak de fout is van de aquariumhouder die een verkeerde combinatie visbestand heeft.

Kweek: Zoals hierboven beschreven heeft het vrouwtje dubbele eierstokken waardoor er veel eitjes afgezet kunnen worden. Als de jongen bij de ouders blijven dan zetten ze gemiddeld 1x per jaar af. Worden de jongen weggehaald om in een aparte bak te laten opgroeien dan kan er vaker afgezet worden, maar geeft geen garantie op vaker afzetten. Het is dus ook niet een advies om de jongen weg te halen zodat het vrouwtje opnieuw gaat afzetten. Een goede reden om de jongen weg te halen kan zijn omdat ze anders opgegeten worden door medebewoners en je toch wat nakweek wilt overhouden.
De jongen kunne gevoerd worden met fijn opfokvoer of artemia.
In het eerste jaar zullen de jongen vrij rap groeien. Bij mij is de ervaring dat de V. moorii in het algemeen vrij snel groeit t.o.v. andere Tanganyika cichliden.